Nedjelja je i još nemate ideju što kuhati za ručak? Ako ste u potrazi za brzim rješenjima, možete pripremiti jela poput rižota s lignjama ili tjestenine s graškom. Za one koji vole eksperimentirati u kuhinji, možete se okušati u indijskoj kuhinji uz Chicken Butter Masalu ili u španjolskoj tortilji.
U nastavku vam donosimo ideje za ručak domaćih food influencera!
TORTILLA DE PATATAS
Sastojci (za 4 osobe):
500 g mladog krumpira
1 velika glavica luka
6 jaja
125 g dimljenog sira
100 g pureće šunke
2 žlice maslinova ulja
sol, papar
Priprema:
Krumpir ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Još jednom ga operite i potom dobro posušite. Očišćeni luk također narežite na tanke ploške.
Zagrijte tavu, dodajte ulja da pokrije dno tave pa ubacite luk i pržite ga oko 5-6 minuta. Ubacite krumpir, dodajte još malo ulja pa sve zajedno popecite oko 9-10 minuta, odnosno dok krumpir malo ne omekša, povremeno promiješajte. Posolite i popaprite. Lagano ohladite.
Izmutite jaja, malo ih posolite pa u jaja dodajte luk i krumpir, sve dobro izmiješajte.
U istu tavu dodajte još malo ulja, ubacite pola smjese jaja i krumpira, dodajte na manje kockice narezani sir i kriške šunke, prelijte ostatkom smjese i pecite oko 7-8 minuta, odnosno dok površina ne bude skoro suha. Uz pomoć tanjura okrenite i vratite natrag u tavu koju ste pokapali s još malo ulja. Pecite dodatnih 5 minuta pa prebacite na tanjur i odmah poslužite uz sezonsku salatu.
View this post on Instagram
PAŠTA S GRAŠKOM
Sastojci:
300 g tjestenine
1 luk ili ljutika, ili komad poriluka
1 – 2 češnja češnjaka
200 g smrznutog graška
komad maslaca
250 ml temeljca (povrtni ili pileći)
100 g pancete ili špeka
200 ml vrhnja
40 g tvrdog ribanog sira
1 limun (korica)
začina po želji: sol, papar, čili
po potrebi voda od kuhanja tjestenine i maslac
za posluživanje: svježi bosiljak ili peršin, još limuna, još sira
Priprema:
Tjesteninu skuhajte u puno uzavrele vode prema uputama na pakiranju. Dok se kuha, na suhoj tavi na laganoj vatri prepržite na komadiće izrezan špek dok ne postane hrskav, zatim ga izvadite i stavite sa strane. Na preostaloj masnoći pržite sitno sjeckani luk ili ljutiku dok ne omekša, dodajte čili, pa sitno sjeckani češnjak i kratko prepržite. Umiješajte grašak, kratko ga okrenite u tavi, dodajte naribane korice limuna. Sve podlijte temeljcem i kuhajte oko 8 minuta. Dodajte vrhnje, promiješajte, pa kad se zagrije, umiješajte oko 20 g ribanog sira i sklonite s vatre.
Kuhanu tjesteninu procijedite, sačuvajte malo vode od kuhanja i dodajte je u umak po potrebi kako bi se sve lijepo povezalo. Umiješajte preprženi špek i poslužite s puno svježeg bosiljka ili peršina, limunovom koricom i još sira.
View this post on Instagram
RISOTTO S LIGNJAMA
Sastojci (za 4 osobe):
400 gr svježih očišćenih lignji
330 gr arborio ili carnaroli riže (koristila sam Scotti)
4 žlice maslinovog ulja
2 ljutike
4 češnja češnjaka
100 ml bijelog vina
50 ml passate od (cherry) rajčica
700-1000 ml vruće vode ili ribljeg temeljca
30 gr maslaca
Vezica peršina
Sol
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i pirjajte dok ne postane zlatno žuta. Pazite da ne zagori. Dodajte rižu i tostirajte ju 2 minute uz povremeno miješanje.
Sada dodajte vino, promiješajte pa dodajte oprane lignje koje ste nasjeckali na kolutiće.
Kada vino ispari, podlijte vrućom vodom ili temeljcem, ovisno što koristite i promiješajte. Bitno je postepeno dodavati tekućinu svaki puta kada ispari dok riža ne bude skuhana al dente.
Dodajte sjeckani češnjak i peršin. Posolite po ukusu. Ja sam stavila 2 žličice soli. Povremeno promiješajte i ukoliko je potrebno dodajte još tekućine.
Pri kraju dodajte passatu.
Risotto mora biti pomalo tekući i riža ne smije biti raskuhana. Potrebno je otprilike 25 minuta da bi dobili savršeni risotto.
Na samom kraju radimo mantekiranje, tj dodajemo kockice maslaca koje umiješamo da bi dobili savršenu kremoznost.
Pospemo s još malo peršina i poslužimo.
U slast!
View this post on Instagram
CHICKEN BUTTER MASALA
Sastojci:
Marinada:
•Pileća prsa
•1 grčki jogurt
•4 režnja češnjaka
•2 žličice naribanog svježeg đumbira
•2 žličice garam masale
•Pola žličice kurkume
•1 žličica kumina
•sol
Sve pomiješamo s piletinom i mariniramo preko noći ili ako nam se žuri najmanje 1 sat.
Umak:
•2 žlice maslaca+malo ulja
•1 luk
•4 režnja češnjaka
•2 žličice naribanog đumbira
•2 žličice garam masale
•2 žličice kumina
•1 žličica suhog korijandera
•1 konzerva rajčice
•1 šalica vrhnja
•1 žličica šećera
•sol
Otopimo maslac s malo ulja na tavici i dodamo mariniranu piletinu. Nakon 5 minuta kada nam piletina poprimi koricu izvadimo ju na tanjur i u istu tavu dodamo sitno nasjeckani luk. Kada se zacakli dodamo mu češnjak i đumbir i nakon minute začine i opet nakon minute rajčicu. Nakon kuhanja 15minuta umak izblendamo i vratimo u tavu i dodamo mu piletinu i ostavimo kuhat oko 20 minuta. Ako je pregusto slobodno dodati vode. Na kraju dodamo vrhnje prokuhamo i ugasimo vatru te dodamo peršin.
Naan:
•160g toplog mlijeka
•1 suhi kvasac
•1 žličica šećera
•60g jogurta
•30g maslinovog ulja
•330g brašna
•1 žličica praška za pecivo
•5g soli
U toplo mlijeko dodamo kvasac i šećer i ostavimo par minuta da se aktivira. Zatim dodamo sve ostale satojke i zamijesimo tijesto te ga pokrijemo krpom i ostavimo 15 minuta da odstoji. Nakon 15 min ga opet premijesimo i ostavimo da se diže oko 1 i pol sat. Napravimo kuglice od 60g. Izvaljamo ih i stavimo na vrelu tavu, minutu sa svake strane. Izvadimo iz tave i pokrijemo krpom da ostanu tople.
View this post on Instagram
POKE BOWL OD LOSOSA
Sastojci (za 2 osobe):
2 mjerice kuhane sushi ili basmati riže
• 2 fileta lososa (po mogucnosti divljeg)
• mix salata po izboru
• 1/2 avokada
• 1/3 manga (ili cherry rajčice)
• mladi luk
• 1/2 limuna ili limete
• sjemenke sezama
• sezamovo/maslinovo ulje
• (opcionalno) rižin ocat, soya umak, malo začina : chili, peršin ili korijander.
1. Rižu dobro isperite i kuhajte u poklopljenoj posudi u omjeru s vodom 1:1.5. Posolite i prvih par minutica kuhajte na jačoj vatri, a kad voda zakuha smanjite na skroz laganu i pustite da se kuha jos 15ak min te jos neko vrijeme da ‘odmori’ bez otvaranja posude (cca 10min).
(Opcionalno) Kada je riža kuhana prebacite u staklenu posudu i zacinite za 1-2 žlice rižinog octa.
2. Operite salatu
3. Pripremite salsu od kockica avokada i manga, sitno sjeckanog mladog luka, soka od 1/2, maslinovog ulja i malo začina.
4. Kratko tostirajte sjemenke na suhoj tavi.
5. Na 1 žlici sezamovog/maslinovog ulja ispecite filete lososa. Prvo pecite 2-3 min na strani kože, potom još 1-2 min na drugoj strani ovisno o debljini fileta.
6. Po želji začinite s malo soya umaka, peršina ili korijandera ☘️
View this post on Instagram
Ugodnu nedjelju vam želimo. Dobar tek!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Instagram