Bez obzira izbjegavate li ovih dana trgovine u širokom luku ili ste se jednostavno odlučili sa gotovih boja za jaja prebaciti na prirodnije opcije, sigurni smo da će vas oduševiti nježne plave nijanse koje se mogu dobiti uz pomoć ljubičastog kupusa.
Boje su svugdje oko nas, samo treba znati kako ih “izmamiti”. Bojenje lukom vjerojatno ste već “doktorirali”, možda ste čuli i za prelijepa, svjetlucava crna jaja bojana u crnom vinu, a danas vam donosimo savjet Sanje Mijac, blogerice i autorice web stranice Domaćica, koja nas je provela kroz postupak bojenja ljubičastim kupusom.
Njene upute prenosimo u cijelosti:
- tvrdo kuhana jaja (ukoliko možete birajte sa svijetlijom ljuskom)
- 1 glavica ljubičastog kupusa
- voda
- 50 ml octa (ja sam koristila jabučni od dmBio)
- Prvo tvrdo skuhajte jaja.
- Zatim u poseban lonac stavite narezani ljubičasti kupus, zalijte vodom tek toliko da prekrije i dodajte ocat koji imate doma, jabučni ili alkoholni.
- Stavite lonac na vatru, poklopite i pustite da zakuha.
- Kada je zakuhalo malo otklopite pa kuhajte još 30-ak minuta na laganoj vatri.
- Zatim ocijedite kupus i sačuvajte vodu u kojoj se kuhao i to je to, dobili ste boju za bojanje.
- U nju samo uronite prethodno kuhana jaja i ostavite ih barem pola sata da biste dobili boju sa slike, ako želite tamnija ostavite duže, a ako prenoće mogla bi postati i crna. Slobodno ih provjeravajte svako malo i kad ste zadovoljni bojom izvadite ih i izglancajte.
- Ja sam svoja okretala vilicom pa se po njima vide tragovi, meni se sviđa to rustikalno, ali ako vama ne, samo uzmite nešto mekše.
Autor i foto: Sanja Mijac, Domaćica