Jučer su sunce, lagani povjetarac i idealna temperatura pratili inventivnu i posebnu manifestaciju “Crikvenica Food&Wine Walk” čije je premijerno izdanje nadmašilo sva moguća očekivanja i pokrenulo novu crikveničku priču.
Odlično raspoloženi gosti, spremni na 12 kilometara dugačku šetnju od Jadranova do Selca, uživali su u osam postaja na kojima su ih čekali ukusni specijaliteti od plave ribe i vrhunska vina hrvatskih vinarija.
Manifestacija je započela druženjem uz čašu pjenušca i zvukove disca na plaži u Jadranovu gdje je direktorica TZ Crikvenica, Marijana Biondić, pozdravila sve prisutne i zaželjela im dobru zabavu.
Marijana Biondić: “Danas pozdravljamo otprilike 250 gostiju na prvom “Crikvenica Food&Wine Walku” na kojem nas očekuje osam postaja i osam odličnih jela od plave ribe, uz vrhunska vina iz cijele Hrvatske, s naglaskom na naša kvarnerska. Svaka postaja ima svoju glazbu i svoju vibru te nas čeka odlična zabava. Ovo je dio manifestacije “Mjesec plave ribe” čiji je cilj promovirati lokalnu namirnicu i uvesti je u naše restorane te produžiti sezonu. Tijekom tih mjesec dana svi uključeni restorani imaju posebne jelovnike od plave ribe, a pripremamo i druge sadržaje poput show cookinga. Očekuje nas puno dobrih i ukusnih stvari.”
Gosti su bili podijeljeni u pet skupina koje su s razmakom od trideset minuta šetale od restorana do restorana i uz zvukove harmonika i gitara, kušale gastro specijalitete i odlično se zabavljale uz čašu ili dvije vina i pjenušca po izboru.
Žarko Stilin, Kvarner Wines: “Kvarner je treća regija po proizvodnji pjenušaca, a danas nudimo dvadesetak etiketa pjenušaca uglavnom od autohtonih sorti. Vjerujem da će svi sudionici uživati te pozivam sve da svaki dan uživaju u pjenušcima. Zaslužni smo i za slatko na kraju, uključili smo vinske regije iz cijele Hrvatske i mislim da će ovaj čaroban napitak olakšati dugu šetnju do Selca.”
Na prvoj postaji, konobi Feral u Jadranovu pripremili su paštetu od tune, uz ponudu vina vinarija “Griffin”, “Kocijan” i “Florijanović” te na najbolji način pripremili uzbuđenu ekipu za najdužu etapu preko arheološkog nalazišta Lokvišće.
Nakon zanimljive šetnje uz more i kroz šumu, svima je dobro došla okrjepa na punktu iznenađenja, prije novih delicija od plave ribe.
Uvala Kačjak u Dramlju privlači svojim predivnim okolišem i pogledom na more, a ponuda na sljedećoj postaji, restoranu Terraca oduševila je sve prisutne. Rupice na brusketi s ružmarinom i vina vinarije “Skaramuča” savršeno su se uklopili u cijeli ambijent i izvrsnu atmosferu.
U restoranu Domino mediteranska salata s tri vrste tune i ječmom u košarici od tijesta i vina iz vinarije “Zlatno brdo” zaintrigirali su svačije nepce, a najveseliji su gosti i zaplesali uz zvukove domaćih melodija.
Dragan Visković, chef kuhinje restorana Domino: “Danas kušamo jedno zanimljivo jelo – ječam (orzotto) u kombinaciji s tri vrste tune (pršut od tune, konfitirana tuna i čips od tune), uz dodatak mediteranskih trava, povrća i ostalih začina. Sve se nalazi u košarici od tijesta, preliveno maslinovim uljem i reduciranim acetom, gorkom narančom i medom i koktel umakom. Na samom smo kraju naribali malo parmezana. Od samog sam početka dio manifestacije “Mjesec plave ribe”, priča je odlična i ovo danas je nešto što treba podržati jer se ne doživljava svaki dan.”
U crikveničkom je Burinu bilo posebno veselo, smijeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo, a kako i bi, uz gratiniranu skušu, palentu i salsu, fantastično sljubljenima s vinima vinarije “Tomaž”. Još jedan kulinarski pogodak!
Ratko Katunar, vlasnik restorana Burin: “Ovakva je manifestacija jako bitna za naš kraj, zbog tradicije, ali i da se ljudi više susreću s plavom ribom. Danas radimo gratiniranu skušu sa salsom od pomidora i maslina pečenu palentu.”
Kako bi se gosti malo i odmorili, do sljedeće je postaje organiziran prijevoz vlakićem, uz još jedan punkt iznenađenja za lagani predah.
Restoran Marina pripremio je fantastične šurlice u mediteranskom umaku sa slanim inćunima, a vina su predstavili “Grand Village Estate Winery”.
Predzadnje je stajanje bilo rezervirano za restoran Uliku u kojem su gosti imali priliku isprobati nešto drugačiju varijantu tortilje, onu od marinirane jadranske tune, a vinarija Pavlomir pobrinula se za najfiniju kapljicu vina. Još jedno oduševljenje!
Nakon brojnih specijaliteta od plave ribe, trebalo se i zasladiti, a Jadran d.d. sve je oduševio Frankopan tortom te odabirom vina iz “Kvarner Wines”.
Završno druženje ove zanimljive manifestacije održano je u Selcu, na selačkom trgu gdje se zabava nastavila uz puno plesa i pjesme!
Ova posebna hedonistička tura dio je manifestacije “Mjesec plave ribe” čiji je cilj popularizirati ovu zdravu i ukusnu namirnicu, neizmjerno važnu za cijelo crikveničko područje.
Osim kušanja odlične hrane i finih vina, gosti su uživali i u turističkom aspektu manifestacije te su imali saznati brojne zanimljivosti i uslikati predivne lokalitete, poput najfotografiranije morske ljuljačke na Kvarneru, Kućicu od ribari, Stazu valova, arheološki lokalitet Lokvišće i Šetnicu zdravlja.
Predivno plavo more, borova šuma, tunere i miris aromatičnog bilja zaokružili su cjelokupni doživljaj ovog posebnog događanja. Svoje su pozitivne dojmove s nama podijelili i naši influenceri te strani gosti koji nisu mogli sakriti oduševljenje organizacijom, idejom i samim ostvarenjem ove manifestacije.
Matea Frajsberger: “Bila sam na više wine walkova u Hrvatskoj i mislila sam da ništa ne može nadmašiti posljednji u Slavoniji, ali ovo što je Crikvenica napravila je stvarno odlično. Šetnja uz more po divnom vremenu i super ekipa, prezadovoljna sam, sve se spojilo! Svakako bih trebala jesti više plave ribe, a nakon sve ove hrane koju sam isprobala, trebala bih još više.”
Nikola Brzak: “Meni je ovdje fenomenalno, vino, more i hrana te sama organizacija. Nisam nikada bio na kušanju vina i ovo mi je super iskustvo. Plavu ribu ne jedem često, ali je pokušavam uvesti, što je dosta teško jer nisam osoba od kuhanja. Do sada mi je najfinija bila salatu u Dominu i hrana na drugoj postaji, ali siguran sam da nas čeka još odlične hrane.”
Petra Baechler i Aldo Reibke: “Došli smo iz Švicarske i uživamo ovdje, predivno je, imamo sreće s vremenom, a jako nam se sviđaju i ljudi. Uživamo u šetnji, zraku i moru, organizacija je savršena i sa svime smo zadovoljni. Sviđaju nam se i hrana i vino, a naučili smo i da riba pliva tri puta, što je jako dobra tradicija.
Izvrsna hrana i vrhunska vina i pjenušci, glazba i pjesma te puno smijeha i odličnog druženja uz predivno vrijeme i najljepši krajolik.
Prvi “Crikvenica Food&Wine Walk” probio je led i najavio manifestaciju koja će narednih godina sigurno privući još veći broj gostiju. Jedva čekamo vidjeti što će nam pripremiti!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto. Extravagant