Mirisne i tako slasne, cimet rolice svake su jeseni jedna od omiljenih slastica u mnogim domovima.
Sve je više varijanti ove slatke delicije, ali mi se ovih hladnih dana vraćamo kulinarskoj tradiciji i donosimo recepte za najfinije, domaće cimet rolice.
Cimet rolice (Janjolinka)
Recept za tijesto:
50 g integralnog pšeničnog brašna
450 g Manitoba brašna (ili nekog drugog brašna koji ima viši udio proteina)
80 g šećera
10 g soli
300 g mlijeka, sa sobne temperature
10 g svježeg kvasca
1 jaje
100 g maslaca
U manju zdjelicu stavite kvasac, malo mlijeka, malo šećera i brašna, sve uzmite od ukupne količine navedenih sastojaka i stavite sa strane. U zdjelu od miksera stavite oba brašna, sol, šećer, mlijeko, aktivirani kvasac i jaje.
Miksajte s kukom za tijesto dok se tijesto lijepo ne poveže pa dodajte postepeno maslac. Miksajte oko pola sata s pauzama, sve dok se tijesto ne počinje odvajati od stijenki posude.
Završite tijesto na radnoj plohi pomoću tehnike slap&fold. Stavite tijesto u posudu pa u hladnjak na minimalno sat vremena (a može i preko noći).
Recept za punjenje:
225 g omekšalog maslaca
280 g tamnog Muscovado šećera
90 g svjetlog Muscovado šećera
4 žličice cimeta u prahu
Miksajte maslac pa dodajte oba šećera i cimet. Stavite sa strane. Izvadite tijesto iz hladnjaka, pobrašnite plohu, razvaljajte ga na cca 50×40 cm i premažite s punjenjem.
Ostavite par cm od ruba pa ga premažite s malo vode, zarolajte tijesto do tog ruba koji ste premazali vodom pa režite komade debljine 5 cm pomoću konca. Stavite rolice u pleh za pečenje obložen papirom.
Idealno da vam je pleh dimenzija otprilike 20×30 cm, jer ne želite da vam se rolice razvuku u širinu ako stavite u veći pleh.
Prekrijte ih čistom vlažnom krpom pa neka se dižu oko sat vremena.
Recept za glaze/siru:
200 g šećera sok jedne naranče
sok jednog limuna
1 štapić cimeta
Stavite sve sastojke pa kuhajte sirup na nižoj temperaturi.
Kad se šećer rastopio povisite temperaturu da se stvore mjehurići pa smanjite temperaturu neka se još kuha otprilike 2 minute. (Možete ga spremiti u staklenku i koristiti nekoliko puta)
Recept za premaz od sira:
75 g omekšalog maslaca
180 g sirnog namaza
100 g šećera u prahu
Sok cijelog limuna
Miksajte prvo maslac pa dodajte ostale sastojke i zajedno miksajte dok se sve ne poveže.
Kad su se rolice digle stavite ih peći na 180°C s ventilacijom na 20-25 minuta.
Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice, pustite da se malo ohlade pa premažite malo sirupom i onda namazom od sira.
Možete ih odmah prebaciti na tanjur za posluživanje.

Cimet rolice bez kvasca (O slanom i slatkom)
Sastojci (za oko 12 rolica):
350 g glatkog pšeničnog brašna (ja stavljam tip 00)
300 g čvrstog jogurta (može i grčki)
70 g šećera (4 žlice)
12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
Nadjev:
75 g omekšalog maslaca
4 žlice šećera (ja sam stavila šećer kokosova cvijeta, daje lijepu smeđu boju)
1 žlica cimeta
1 bourbon vanilin šećer
3-4 žlice sjeckanih prženih lješnjaka (ili oraha, badema, mogu i mljeveni)
Premaz:
50 ml mlijeka
30 g maslaca
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i šećer pa dobro izmiješajte.
Dodajte čvrsti jogurt pa zamiješajte vilicom dok se sastojci ne povežu. Potom rukama umijesite tijesto koje prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, sve dok ne dobijte meko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).
Tijesto formirajte u kuglu, pokrijte ga zdjelom u kojoj ste mijesili i pustite da odmori oko 10 minuta (dok vi pripremite nadjev i pleh za pečenje).
Za nadjev u zdjelici izmiješate omekšali maslac, dodajte mu vanilin šećer, šećer i cimet pa sve dobro izmiješajte u gustu, ujednačenu smjesu.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto (neka bude dimenzije 40 x 30 cm), premažite ga nadjevom od maslaca, pospite sjeckanih lješnjacima pa zarolajte u roladu (rolate dužu stranu tijesta).
Oštrim nožem izrežite na 12 podjednakih komada/rolica pa rolice složite na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
Slažite ih tako da između ostavite barem 4 cm razmaka jer će rolice tijekom pečenja narasti i popuniti prostor između. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 185°C (tradicionalno pečenje/gornji i donji grijač) i pecite 25 minuta.
Dok se rolice peku, zagrijte mlijeko i u njemu otopite kockicu maslaca.
Izvadite rolice iz pećnice pa svaku rolicu premažite toplim mlijekom s maslacem i vratite natrag u pećnicu na 5 minuta.
Kad su rolice pečene, izvadite ih iz pećnice, ohladite malo na rešetki i poslužite jer su najbolje dok su tople.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici.

Cimet rolice (Reci Peci)
Sastojci:
Za tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 220 ml toplog mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 žlica soli
- 2 jaja
- 150 g maslaca
Za posip:
- 10 žlica cimeta
- 10 žlica šećara
- 150 g maslaca
Za preljev:
- 100 g sirnog namaza
- 120 g šećera u prahu
- 50 g maslaca
- 100 ml mlijeka
PRIPREMA:
U toplom mlijeku u koje treba dodati 1 žlicu šećera rastvoriti i pomiješati kvasac. Pustiti da odstoji na sobnoj temeraturi 10-tak minuta dok se ne počne uzdizati.
Pomiješati u većoj posudi brašno, ostatak šećera, sol, jaja i otopljeno 150 g maslaca. Dodati tada uzdignuti kvasac pa umijesiti dizano tijesto. Tijesto mora biti potpuno kompaktno i glatko. Pokriti ga i pustiti na toplom mjestu da se diže 30 minuta.
Uzdignuto tijesto premjestiti na radnu površinu. Malo ga oblikovati rukama u veći valjak pa podijeliti na dva dijela.
Svaki dio tijesta na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljati u pravokutnik debljine 6-7 mm. Premazati tijesto otopljenim maslacem pa ga ravnomjerno posipati cimetom i šećerom.
Zarolati u roladu. Oštrim nožem rezati rolice debljine cca 1,5 cm. Rolice slagati u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje jednu do druge. Neka ne budu baš pregusto natiskane.
Roladice možete peći i odvojeno jednu od druge u većem limu, samo imajte na umu da će se one tijekom pečenja malo ‘odrolati’, ali ako volite zapečeno i hrskavo tijesto učinite tako.
Uključite pećnicu da se grije na 200 C i za to vrijeme pustite roladice da malo narastu.
Pecite cinnamon rolls u zagrijanoj pećnici na 200 C 25 minuta.
Dok se rolice peku, napravite preljev. Pomiješajte otopljeni maslac sa šećerom u prahu i sirnim namazom. Na kraju polako ulijevajte mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dobijete glatku masu. Ako je pregusto, slobodno dodajte još malo mlijeka.
Pečene rolice sa cimetom prelijte pripremljenim preljevom i poslužite. Ako ne želite preliti sve, tada dio rolica premjestite u manju posudu pa ih onda zalijte.
Poslužite i uživajte svim osjetilima. Dobar tek!

Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: web stranice
