U neposrednoj blizini
Jelačićevog trga i Gradske knjižnice, točnije u Scarpinoj 3, nalazi se slatki
dučančić koji mami mirisom sira i vina poput konobice naših djedova budeći uspomene
na neka stara, prošla vremena.
Riječ je o cheese
shop-u Paške sirane u kojem možete osim ukusnih sireva kupiti i delicije od
tartufa, suhomesnate delikatese, ukusne džemove i umake te vrhunska vina. Pravo
je to mjesto za bonkuloviće, ljude koji uživaju u hrani i vinu.
Paška sirana je
najstarija sirana na otoku Pagu s kojom je i počela priča o Paškom siru,
najcjenjenijem hrvatskom siru. Osim Paškog sira proizvodi još sedam vrsta
sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka. To su miješani sirevi: Dalmatinac i
Pramenko, kravlji sirevi Trapist i Primorac, sir s kaduljom Mediterano, sir s
paprikom Paprenjak, mladi kravlji sir Parenjak, sir s tartufima te kravlja i
ovčja skuta. Uz ove ukusne sireve proizvode i Paškinjice, čokoladne praline s
paškim sirom koji su pravi doživljaj za svako nepce.
Svaki utorak iz Paga
dolazi svježa skuta koju Riječani doslovce obožavaju, a to nije ni čudno budući
da je skuta jedna prava super namirnica. Osim što je fina i zahvalna u pripremi
raznoraznih jela, ona je i izuzetno zdrava. Naime, sadrži manje od 1 % mliječne
masti, ne sadrži ugljikohidrate, a proteini kojima je bogata jačaju imunološki
sustav čovjeka. Izvrsna je i za regulaciju šećera i regeneraciju jetre.
Da previše ne duljimo,
svratite do Scarpine 3 i sami se uvjerite u šarmantnost ovog slatkog dučančića
te ponesite iz njega jedan bokunić otoka Paga. Paški sir je njegov
najpoznatiji ambasador, u njemu je sadržana sva esencija otoka Paga; njegov
škrti kamenjar s vegetacijom koja je tako oskudna, a toliko posebna puna
aromatičnog bilja i posolice koju raznosi bura tijekom zime.
Sve to sadrži mlijeko
paške ovce, a upravo je to ono što čini Paški sir posebnim u svakom smislu…
Fotografije: Ivor Mažar
Autor: Extravagant