Kardamom ili elachi je
biljka iz porodice đumbira koja potječe iz jugozapadne Indije.
Iz bijelih cvjetova
kardamoma razvijaju se ljuske veličine 1-2 cm, koje sadrže dvadesetak
aromatičnih sjemenki.
Kako ljuske ne
dozrijevaju u isto vrijeme, moraju se brati ručno. Stoga je kardamom, nakon
šafrana i vanilije, najskuplji začin na svijetu.
U ayurvedi se koristi
za balansiranje sve tri doše, liječenje astme, respiratornih alergija,
pothranjenosti, srčanih oboljenja i kao protuotrov kod ugriza zmije.
Sjemenke sadrže vitamin
C, vitamin B6, riboflavin, tiamin, kalcij, magnezij, bakar, mangan, cink,
željezo, fosfor i 8 % eteričnog ulja
koje ima antibakterijsko i antifungalno djelovanje.
Ayurveda preporučuje žvakanje sjemenki kod
nepravilne apsorpcije tvari, prehlade, kašlja i želučanih problema.
Kao začin jednako se
dobro slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Najčešće se dodaje riži i mlijeku
kako bi se umanjila tvorba sluzi.
Dok se u Arapskim zemljama dodaje u kavu, u
Indji se često koristi u čaju. Čaj od metvice i kardamoma koristan je za
liječenje mučnine i gubitka osjetila
okusa.
Bolje je kupovati manje
količine kardamoma jer sjemenke brzo gube aromu.
Više o ayurvedi
pročitajte na www.ayur-essence.hr
Ayur Essence
Antuna Barca 3b, Rijeka
099 6835 164
facebook: Ayur Essence
www.ayur-essence.hr
email: info@ayur-essence.hr