Ljeti nemamo vremena za
dugotrajni boravak za štednjakom, ili uz pećnicu, ali svejedno jesti se mora.
Kod pripreme ljetnih obroka gledamo da su jela lagana i osvježavajuća, a isto
pravilo vrijedi i za deserte. Uz neizostavni sladoled (o kojem smo već pisali)
postoje i njegove lakše verzije, granita i sorbet, osvježavajući deserti
pripravljeni na bazi vode. Granita je desert porijeklom sa Sicilije i manje je
kremast od sorbeta, to jest granita je u originalu šećerni sirup pomiješan sa
sokom od voća i zamrznut, a karakterizira ga struktura u kojoj se prepoznaju
kristalići leda. Sorbet je sirup od šećera pomiješan voćnom pulpom i puno je
kremastije strukture.
Najpoznatija granita
napravljena je od limuna, vode i šećera. U našu verziju šećer ćemo zamijeniti
sa žlicom meda i dobiti osvježavajući desert u kojem će uživati i odrasli i
djeca. Za osnovni recept potrebno vam je pola litre vode, isto toliko soka od
limuna i 250 grama šećera. Naša preporuka je da šećer zamijenite medom ili
stevijom. Vodu zakuhajte i u nju dodajte sladilo koje ste odabrali. Pustite da
se ohladi i u nju umiješajte limunov sok. Smjesu stavite u zamrzivač i nakon
pola sata vilicom razbijte prve kristale leda. Ponovite još dva ili tri puta
dok ne postignete željenu konzistenciju. Ukoliko imate aparat za sladoled
smjesu ulijte u posudu za pravljenje sladoleda i pratite uputstva za upotrebu.
Sok limuna možete zamijeniti sokom od naranče ili breskve, dinje, lubenice…
Izbor je na vama.
Ako birate voće s većim postotkom vode tada smanjite količinu
vode, a isto vrijedi i za sladilo, što je voće slađe trebat će vam manje
šećera.
Sorbet, koji se vrlo
često poslužuje na vjenčanjima u sitnim noćnim satima, zahtijeva vrlo sličan
postupak pripreme. Odaberete voće, pretvorite ga u pire i pomiješate s vodenom
»bazom«. Postoji još brža verzija. Svježe voće, kao što su primjerice maline
koje su taman sada u sezoni, zamrznite. Izvadite iz zamrzivača i ostavite
kratko na sobnoj temperaturi, pomiješajte sa sokom od limuna i prema želji
zasladite s malo stevije i izmiksjte u blenderu ili sa štapnim mikserom. Sorbet
je gotov za čas.
Za vas smo pronašli
jedan talijanski recept za sorbet od šumskog voća. Uvijek preporučamo da
prilagodite količine šećera jer čemu sladiti voće koje je samo po sebi već
slatko. Prema želji možete dodati i alkohol, kao što je votka, ali tada u njemu
neće uživati djeca. Ovu količinu voća (oko pola kile) slobodno zamijenite nekom
drugom vrstom (primjerice breskvama, nektarinama i marelicama) postupak je
jednak. Za pripremu ovog recepta potreban vam je aparat za sladoled, ako ga
nema tada slijedite postupak za pripremu domaćeg sladoleda koji smo upisali u
jednom od prethodnih tekstova.
Za 800 grama sorbeta
potrebno vam je:
4 dcl vode
100 gr šećera
sok jednog limuna
100 g malina
125 g kupina
200 g jagoda (ako ih
nema, povećajte količine ostalog voća)
100 g borovnica
Priprema:
Sve sastojke stavite u
blender i miksajte. Kada dobijete homogenu smjesu stavite ju u aparat za
sladoled i nakon pola sata dobit ćete ukusan desert koji možete poslužiti
odmah. Ako znate da vam dolaze gosti smjesu od voća i vode možete pripremiti
ranije i staviti u hladnjak. Kad gosti dođu stavite u aparat za sladoled i
poslužite svježe pripremljen sorbet. Kao i kod domaćeg sladoleda, duljim
stajanjem u zamrzivaču dobit ćete prekompaktnu smjesu koju onda valja držati
neko vrijeme na sobnoj temperaturi, a zatim izmiksati štapnim mikserom kako bi
se dobila kremasta struktura.
Centar
Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa