Nemate pojma što
je gibanica, pita ili gužvara? A sirnicu kao i ja zovete burekom od sira, na
što se Bosancima diže kosa na glavi?
Nikad niste ni
pomislili da bi mogli rastezati kore, onako kako to neke žene rade, tanke, tanušne,
da vise preko stola poput stolnjaka?
Ni ja,ali sam
sebi obećala da ću naučiti. Hm, stalno odgađam.
Nećete ih ni sada
rastezati,ne brinite. A uživati ćete u slasnom zalogaju, kojeg biste bez nelagode
mogle iznijeti pred nekog tko je vještinu rastezanja kora savladao negdje nakon
prvih koraka.
Ja ovu ljepotu
zovem Duškina gibanica, iako je gužvara po kuharskoj terminologiji.
Moja prijateljica
Duška dala mi je ovaj recept pred puno godina.
Ona je nažalost, prerano
otišla anđelima.
Svaki puta kad
pogledam recept ispisan njenom rukom, rastužim se prisjećajući se večeri kada
je sve još bilo lijepo i nije slutilo na rastanak.
Duškice,čuvali te
anđeli! Tebi u spomen objavljujem ovaj
recept u kojem moji neizmjerno uživaju.
Prošećite do
trgovine i lijepo kupite sve što ste zapisali da vam treba.
Dogodi li vam se
ponekad da sve uredno zapišete na papir pa ga zaboravite ponijeti? Uh, meni se
to redovno događa pa onda prebirem po moždanima. I obavezno nešto zaboravim
kupiti. Pa trk opet.
Da mi je dosadno,
nije.
Dakle, recept ide
ovako:
1 paket (0,5 kg)
gotovih kora za savijaču(onih tankih)
0,5 kg svježeg
sira
1 kiselo vrhnje
(čašica)
4 jaja
1 dl gazirane mineralne vode
1,5 dl mlijeka
1 dl ulja
1,5 čajne žličice
soli
1 prašak za
pecivo
Još 0,5 dl mineralne vode za poškropiti kore
Malo maslaca za
namazati tepsiju
Jaja i svježi sir
izmiješajte pjenjačom.
Dodajte redom sve
sastojke.
Okruglu tepsiju
namažite maslacem, stavite dvije cijele kore, pustite rubove da vise vani.
Poškropite kore
mineralnom vodom.
Odvojite dvije
kore, a ostatak kora pokidajte na manje komade, umačite ih u nadjev i slažite u
tepsiju,gužvajući ih pritom.
Dvije kore koje
ste ostavili cijele,položite na vrh pogužvanih korica. Preklopite krajeve prema
unutra.
Poškropite i njih
mineralnom vodom i premažite ostatkom nadjeva.
Peče se u pećnici
zagrijanoj na 200 stupnjeva,pola sata.
Počekajte makar
desetak minuta, da se malo ohladi. Mislim, ako možete čekati.
Razrežite, servirajte.
Neizmjerno prija
topla, a ništa manje nije ukusna ni kad je hladna.
Želim vam dobar
tek!
ZLATNI SAVJETI
Njegujte svoja
prijateljstva.
Pozovite
prijatelje, pripremite im slasni zalogaj .
Svi se nešto
opravdavamo nedostatkom vremena ili novca. Pogrešno.
Puno se smijte.
Vrijeme suza
ionako nas sustigne.
Autor: Domina Dorić