Jedna od voćki koja je sada na vrhuncu svoje sezone jesu jagode. Znamo da ćete sigurno reći da ih u ponudi supermarketa, ali i tržnica, ima već neko vrijeme. No tek su početkom svibnja počele biti dostupne one prave, dozrele u vrijeme kada im je sezona. Kada ih kupujete birajte one na kojima piše da su uzgojene u Hrvatskoj, najbolje ako su iz eko-uzgoja, tako donekle možete biti sigurni da su nisu prošle dalek put do vašeg stola. Prave, mirisne i nadasve ukusne jagode mogu se naći negdje do kraja lipnja, kada im sezona završava.
Jagode, kao i svako drugo voće, najbolje je jesti svježe, bez dodataka, ali uvijek možemo pustiti mašti na volju pa ih iskoristiti u nekom zanimljivom receptu. Najčešća je kombinacija jagoda i šlaga, pa jagoda i pjenušca, ali i jagoda s čokoladom, a postoje i recepti u kojima se jagode sljubljuju sa slanim jelima. Jagode spadaju u kategoriju niskokaloričnog voća, naime 150 grama jagoda ima 50 kalorija. Odličan su izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji, s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Jagode se peru neposredno prije posluživanja ili pripreme, a nakon kupnje ili berbe čuvaju se do dva dana u hladnjaku.
Ako ne želite jesti samo jagode evo nekoliko prijedloga za ukusne i osvježavajuće deserte.
Najjednostavniji je smoothie u koji osim jagoda možete staviti i banane i malo mlijeka ili jogurta, ili ako ih imate dovoljno izmiksajte ih same i popijte kao ukusan sok.
Za drugi prijedlog jagode narežite na polovice ili četvrtine, dodajte žličicu vanilin šećera ili malo agavina sirupa i pustite da stoji pola sata do sat vremena u hladnjaku. Svježi sir izmiksajte s odgovarajućom količinom kiselog vrhnja (ili kupite gotovu mješavinu) i preko stavite jagode. Svježi sir možete zamijeniti ricottom ili mascarponeom koji je puno masniji pa ga razradite s malo mlijeka ili slatkog vrhnja.
Treći recept je nešto zahtjevniji i iziskuje malo više vještine i vremena, a riječ je o sladoledu kojeg možemo napraviti i bez aparata za sladoled. Otkrit ćemo vam trik, da bi sladoled napravljen kod kuće bio kremast treba ga često miješati mikserom.
Za 6 osoba potrebno vam je 300 g jagoda, 300 ml mlijeka, 250 ml slatkog vrhnja, 50 g šećera (ili nekog drugog zaslađivača, a ako su jagode dovoljno slatke šećer preskočite), sok limuna
Jagode očistite i nasjeckajte i 100 grama ostavite na stanu. U visoku posudu stavite preostale jagode i sve ostale sastojke, miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte onih 100 grama jagoda, pomiješajte i stavite u plitku posudu te na sat vremena u zamrzivač. Kada prođe zadano vrijeme smjesu izvadite i promiješajte ručno ili mikserom. Ponovite postupak još dva puta. Sladoled nakon toga pustite u zamrzivaču 4 do 6 sati i tada je gotov. Prije posluživanja držite ga na sobnoj temperaturi 15 minuta, lakše ćete ga vaditi.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa