Kad se ovaj
recept pojavio pred par godina na Coolinarici, odmah je postao hit.
Zabilježila sam
ga, s namjerom da ga isprobam i onda -zaboravila na neko vrijeme na njega.
Morate znati da
svako malo zabljesne pravi dragulj od recepta i broj onih na listi za
isprobavanje se povećava – ne vjerujem
da je itko uspio isprobati sve što mu se čini interesantno – trebalo bi jedno
par života i nebrojeno sati u kuhinji.
No, najvažnije od
svega, ovaj fantastičan recept je isproban i odmah na prvu osvojio sve moje koji su ga kušali.
Želim da i vi
uživate u divnom, jednostavnom obroku sa tikvicama. Može i sa balancanama, kaže
autorica recepta, Trova.
Potrebno vam je:
3 srednje tikvice
3-4 jaja
100g brašna
150-200 g šunke
200g edamera, trapista
ili mozzarelle
180g kiselog
vrhnja
Sol, Vegeta (ja
nisam stavila) i papar
Tikvice ogulite i
izrežite ih po dužini na što tanje komade. Stavite u cjediljku i posolite. Ostavite
ih tako oko 30 minuta.
Tikvice ocjedite
od soka sto su pustile i uvaljajte u brašno.
Stavite ulje da
se grije.
Pržite tikvice da
malo porumene. Ispržene posložite na papirnati ubrus da se ocijedi masnoća.
U zdravijoj
varijanti, možete ih ispeći u pećnici, poredane na papiru za pečenje. Posolite
ih.
Odgovarajuću
posudu u kojoj ćete ih peći, nježno nauljite. Ocijedite suvišno ulje. Posložite
po dnu tikvice.
Na tikvice
stavite red šunke, na šunku naribani sir, pa opet tikvice i tako dok ne
potrošite sastojke.
Posljednji red
neka budu tikvice.
Umutite kiselo vrhnje i jaja, posolite i popaprite.
Prelijte po
složencu. Pospite ribanim sirom.
Pecite na 200
stupnjeva oko pola sata.
Najbolje su
tople, mada nisu loše ni hladne.
Poslužite ih kao
predjelo, uz kakvu sezonsku salatu kao ručak ili večeru…samo ih napravite jer
su vrijedne vašeg truda…
…a ne bojte se,
nećete se „ubiti“ od kuhanja.
Ovo jelo dopada
se i onima koji nisu ljubitelji tikvica, tako da doista, tko još ne voli
tikvice?
Izvor recepta: Coolinarika,
Trova
Autor teksta: Domina Dorić
Fotografije: Domina Dorić