Originalni peksimeti su brzi uštipci koji se rade od brašna, jaja, kvasca i jogurta.
U tijesto se dodaje i šećer i prašak za pecivo, a izgledaju poput pečenih kruščića, smotuljaka ili pečenih malih tijesta.
Naši su popečci nastali spontano inspirirani receptom za kiselo tijesto, a dobili su to ime jer smo ih na brzinu trebali nekako nazvati… Oni nemaju neku pravilnu formu niti originalni recept, Miketa peksimeti su mala pečena tijesta koja se koriste rabeći što manje ili ništa ugljikohidrata i u njih se stavljaju samo prirodni sastojci. Na primjer, umjesto praška za pecivo koristimo sodu bikarbonu, a za zgrušnjavanje koristimo psilium ljuskice ili sjemenke lana. Jogurt i mlijeko su domaći, ali kako je do toga dosta teško doći; i ono mlijeko s mljekomata je sasvim OK.
Peksimeti u ovoj varijanti se mogu nazvati i krekerima, jer su hrskavi i plosnati.
Sastojci:
250 g skute
2 žlice zobenih pahuljica
200 g sjemenki suncokreta
2 šake svježeg špinata
1 žlica psilium ljuskica
1 žličica sode bikarbone
sol
kim
Priprema: U mikseru najprije zamiješamo zobene i skutu. Kada dobijemo kompaktnu, zrnatu smjesu (zobene se ne izmiksaju skroz u brašno), ostavimo stajati desetak minuta na toplom mjestu da se poveže. Ubacimo unutra i suncokretove sjemenke, sol i špinat i ponovno miješamo. Smjesa treba biti ne pre gusta, ali niti tekuća. Ovisno o teksturi, dodaje se psilium. Ako je vodenasto, dodajte više. Na kraju dodajte kim i sodu, promiješajte pola minute i pustite stajati na kratko, da soda počne „kuhati“.
Na zagrijan hitri pekač, čije plohe možete prethodno premazati putrom stavljajte po pola žlice tijesta na udaljenost od par centimetara. Poklopite i za 5 minuta izvadite vaše kreker-peksimete.
Jedite ih kao zamjenu za kruh uz paštetu od tune, sir ili pršut.