Koliko ste puta čuli da je smrznuta hrana zdrava? Pa ima istine u toj rečenici. Hladnjak sa smrznutom hranom zauzima dobar dio bilo kojeg velikog supermarketa i nemojte u njega posezati samo zbog sladoleda ili gotovih jela. U vrijeme koje dolazi, kada je sve manje sezonskog svježeg voća i povrća na tržnicama, posegnite za njihovom zaleđenom verzijom.
Smatra se da je hrana u svježem obliku najbogatija nutrijentima. To i jest istina, no samo ako se ona donese na stol odmah nakon branja, što je pak moguće jedino ako imate vrt. Kako je danas to sve rjeđi slučaj, namirnice kupujemo u trgovinama. Nažalost, one koje su van sezone u trgovine stižu iz europskih plastenika. Ponekad za taj put treba i nekoliko tjedana, pa se hrana tretira sredstvima kako se u transportu ne bi pokvarila. Često se pak ubire nezrela, pa se prilikom prijevoza tretira umjetnim svjetlom i pretjeranom temperaturom da prisilno dozre. Pošteno bi bilo takvu hranu ne kategorizirati kao svježu.
Zamrzavanje je proces koji unutar hrane usporava gibanje molekula. Na taj se način sprječava prijelaz mikroorganizama u fazu u kojoj su štetni, te rast mikroorganizama koji mogu uzročiti kvarenje hrane i nastanak infekcija. U proizvodnji smrznutog voća i povrća smrzavanje je potrebno poduzeti odmah nakon branja i eventualnog blanširanja, što je veliki plus pripisan kvaliteti takvih namirnica.
Namirnice koje su najčešće u ponudi zamrznute hrane su svakako grašak, mrkva, mahune, špinat, ali ima i karfiola, boba, brokule i blitve.
Od voća je najčešće smrznuto ono šumsko kao što su borovnice i maline, a iako je nema u ponudi zamrznutog voća koja jako dobro podnosi zamrzavanje jest aronija.
Nekoliko činjenica o smrznutom povrću.
1. Istraživanja pokazuju da su nutritivne vrijednosti u smrznutom povrću veće nego na prekomorskom svježem povrću.
2. Zaleđeno povrće uveliko skraćuje vrijeme pripreme jer ga ne treba čistiti, već samo oprati.
3. Smrznutu hranu možemo čuvati kroz dulji period, pa je posve sigurno jesti zaleđeno povrće kojem trenutno nije sezona
Grašak
Obični zeleni grašak je povrće bogato hranjivim tvarima. Bogat je izvor ugljikohidrata i vlakana, ali i proteina. Također sadrži i mast i lecitin, tvari dobre za živčani sustav. Njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar stanica pa ga je dobro uzimati kada se osjećate umorno. Grašak se priprema najčešće kao prilog drugim jelima, a mi predlažemo krem juhu. Smrznuti grašak kuhati u zasoljenoj vodi s 1 mrkvom, pola crvenog luka i češnjem češnjaka. Kad je skuhano smiksamo sa štapnim mikserom i prema želji dodamo malo slatkog vrhnja.
Mahune
Dobitna super proteinsko-ugljikohidratna kombinacija. Malo ih prokuhajte. Na maslu (ghee) propirjate s poriluk i kad malo omekša dodajte mahune. Kuhajte kratko zajedno i poslužite. Bogate su vlaknima i dobro će doći i kao prilog, ili kao glavno jelo.
Špinat
Špinat djeluje protupalno, protukancerogeno i bogat je željezom. Nakon što ga odledite špinat lagano prodinstati na maslu, dodati jaja, sol i kurkumu.
Cvjetača
Dobra je za prevenciju karcinoma prostate, mjehura i debelog crijeva. Zamrznutu cvjetaču možete pripremiti na više načina. Jedan je da ju omekšate na pari, pa prepržite na teflonskoj tavi i maslu. Gotovu prelite bučinim uljem. Ako ju vaša djeca ne vole idealan način da ju »podvalite« je ako ju zapečete u pećnici. Skuhanu cvjetaču začinite paprom, muškatnim oraščićem i slatkim vrhnjem. Stavite u namašćenu vatrostalnu posudu i pospite parmezanom. Zapečete kratko dok ne dobije boju.
Borovnice i maline
Opće je poznata činjenica da šumsko voće obiluje antioksidansima koji pomažu tijelu u borbi protiv toksina. Šaku smrznutih borovica dodajte u jutarnji smoothie ili napravite šlag od slatkog vrhnja (ubacite steviu ili malo smeđeg šećera) i dodajte borovice. Stavite u hladnjak da se stisne. Desert kojem nećete odoljeti. Isto možete učiniti i s malinama. Koje su kao i borovnice bogate antioksidansima, usporavaju starenje, a njihova redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876