Spadate među one koji
vole provoditi vrijeme pred štednjakom i to vas opušta, ali ponekad jednostavno
nemate vremena za ekshibicije sigurno ste u potrazi za brzim obrocima, a da to
nisu uvijek jaja ili hladne salate.
Predlažemo brzo jelo,
koje će vam oduzeti deset minuta, a nutritivno će zadovoljiti svakog. Jelo koje
danas predlažemo priprema se od onog što imate u hladnjaku, naravno ako je
hladnjak pun, u suprotnom odite na tržnicu.
Potrebno vam je meso
koje ne zahtijeva dugu termičku obradu, i barem tri vrste povrća koje također
ne trebaju dugu termičku obradu. Predlažemo kombinaciju teleće šnicle, paprike,
tikvice i cherry rajčica i češnjaka. Količine prilagodite broju ljudi koji će
konzumirati ovo jelo.
Za početak narežite sve
sastojke jer je upravo taj dio najvažniji kod pripreme ovog jela. Teleću šniclu
ili šnicle narežite na trakice, nasjeckajte češnjak, papriku također narežite
na trakice, tikvicu na kockice, a cherry rajčice na četvrtine.
U wok ili duboku tavu stavite maslinovog ulja i zagrijte, na ulju prvo popržite
meso i posolite, dodajte češnjak i nakon pola minute papriku, pa nakon minute
tikvice, začinite s još malo soli, paprom i majčinom dušicom, a nakon par
minuta za kraj umiješajte rajčicu i provrtite tek pola minute da se obloži
umakom. Povrće mora ostati „al dente“.
U ovu kombinaciju možete dodati mladi luk, poriluk, mrkvu (rezati na štapiće
ili tanke kolutove), patlidžan, mladi kupus, blitvu, gljive… Svakako
izbjegavajte grašak, bob, mahune, odnosno sve ono povrće
koje treba dulje kuhati. Kada birate meso za ovakva jela neka to bude kao u
našem slučaju teletina, zatim piletina (svi njeni dijelovi), svinjetina
(lungić) ili junetina. Važno je meso narezati na trakice i soliti tek nakon što
ga zapržite na ulju. Ako je vašim ukućanima ovo nedovoljno poslužite uz kuhanu rižu,
ječam, kuhani krumpir ili kruh pečen na grill tavi.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa