Neću vas naravno daviti
gramatikom, ako ste to pomislili kad ste pročitali naslov! Nudim vam nekoliko
povrtnih prijedloga za ukusne priloge mesu ili ribi.
Nadam se da volite
povrće i da ga redovno konzumirate.
Povrće je važan dio svačije
prehrane. Sadržava hranjive tvari i obiluje vlaknima.
Redovnom konzumacijom povrća ojačati ćete imunitet i pomoći sprječavanju raka,
srčanih bolesti i dijabetesa.
Upravo počinje povrćem
najbogatiji dio godine. Grijeh bi bio ne uživati u blagodatima okusa svih boja.
Znam, nekima od vas je pečeni ili prženi krumpir jedino povrće koje priznaju! Nadam
se da će vas netko nagovoriti da promijenite svoje navike i da ćete ga češće konzumirati
kuhanog-samog ili u kombinaciji sa nekim lisnatim povrćem.
Kad god ste u prilici, jedite
sirovo povrće. Pripremate li zelenu salatu, naribajte u nju mrkvu, ciklu, mladu
kapulicu, malo đumbira…uvjeravam vas da ćete uživati u svakom zalogaju.
Povrće koje morate
termički obraditi nemojte predugo kuhati ni peći, da sačuvate što više
hranjivih tvari.
Prilog nad prilozima
Vašeg meštra od
roštilja zamolite da prije mesa ili ribe, ispeče obilje tikvica,balancana i
paprike. Ako imate šampinjone, dodajte i njih.
Naravno, svo to povrće
možete ispeći i u svojoj kuhinji, na gril ili teflonskoj tavi.
Dok se povrće peče,
narežite na kockice feta sir, natrgajte listiće bosiljka, nasjeckajte češnjak. Pečenom
povrću dodajte kockice sira, češnjak, bosiljak, sol i papar.
Nježno promiješajte i
poklopite, dok se okusi prožmu. Biti će to fantastičan prilog pečenom mesu ili
ribi.
Tornjići od balancana
Balancane narežite na
ploške. Posolite i pričekajte dok otpuste vodu. Operite ploške i posušite ih na
kuhinjskom papiru. Ispecite ih na gril tavi. Posolite ih. Slažite tornjiće od
balancana –svaku plošku premažite žličicom svježeg sira i poklopite ploškom
balancane. Tornjiće opet ugrijte na tavi. Pospite sjeckanim češnjakom. Obožavam
bosiljak (moj unuk kad je bio mali zvao ga je ožiljak), pa najčešće natrgam
koji listić i po tornjićima.
Povrtna juha
A vi dragi krumpiroljupci,
ako baš ne možete bez svog ljubljenog krumpira, pojedite makar juhu od povrća
prije mesa i krumpira.
Uopće se ne morate
zamarati sitnim sjeckanjem povrća-na maslinovom ulju kratko popržite cvjetaču, mrkvu,
tikvicu, celer, kapulicu…ajde, može i jedan krumpir…. i prokuhajte
dvadesetak minuta. Pred sam kraj kuhanja ubacite blitvu i doista prokuhajte sve
još samo koju minutu.
Ne djeluje nimalo
privlačno,naravno.
Uzmite štapni
mikser-genijalan izum,usput rečeno- i svo to povrće usitnite u fantastičnu krem
juhu, divne boje i izvrsnog okusa.
Namrvite u nju malo
svježeg ili feta sira, popaprite, poškropite maslinovim uljem i uživajte.
Povrće za desert
Sad će neki
pomisliti,ovo je već pretjerivanje! Nije,zasladite se povrćem kojeg svi
obožavaju, a najčešće pogrešno zovu voćem – kriškom lubenice!
A jeste li znali, da je
rajčica u stvari voće?
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić