Kad bih morala
odabrati koje povrće više volim, balancane ili tikvice, nikako se ne bih mogla
odlučiti.
Poželjela sam ovo
ljeto isprobati ih na neki novi način, mada ja volim i svoje provjerene recepte
kojima se uvijek rado vraćam.
Jedna od mojih
omiljenih kuharica sa Coolinarike je Mucika. Njene recepte isprobavamo bez
imalo sumnje u uspjeh,odlično su objašnjeni,i garantiraju užitak. Mucika nas
upoznaje sa kuhinjama drugih zemalja. Povirite malo u njen profil na
Coolinarici, makar da se nauživate lijepih fotografija,a možda se odlučite
skuhati nešto na njen način.
Preporučujem,ma
što preporučujem, nagovaram vas da isprobate njene turske specijalitete Kabak
Kebabi i Köfte Mantolu Patlıcan. Držala sam se recepata,jedino što sam
izostavila je kumin, ne ljubim baš taj začin.
Kabak Kebabi
Zaljubiti ćete se
u ovo jelo na prvi zalogaj, sigurna sam.
Potrebno vam je
za 4 osobe:
Meso:
500g mljevenog
mesa/junetina
1 manji luk
3-4 češnjeva
češnjaka
1 jaje
1žlica
mrvica/opcionalno
1/4 žličice ljute
paprike
1žličica timijana
1/2žličice kumina
sol,papar
Tikvice:
3-4 srednje
tikvice
2žlice maslinovog
ulja
sol
Ostalo:
2žlice ulja/za
foliju
100g ribanog
sira/gauda i sl.
Priprema:
U posudu stavite
mljeveno meso. Naribajte luk i češnjak na ribežu. Dodajte jaje, mrvice, sol, papar,
ljute papričice, timjan i kumin. Sve dobro izradite rukama kao da mijesite
tijesto.
Zagrijte suhu
tavu pa na njoj prepecite malo mesa da vidite da li vam odgovara začinjenost. Odložite
meso u frižider na pola sata.
Operite i osušite
tikvice. Narežite ih na fetice jednake debljine, pazite da budu ravno izrezane,
estetike radi.
Stavite ih u
zdjelu pouljite, posolite.
Slažite kebabe
tako da na štapić za ražnjić nanižete 3 kuglice mesa i 4 fetice tikvica. Zarolajte
da se formira i stisnite.
NareŽite komade
alufolije pa je premažite lagano sa uljem. Posložite u svaki komad folije jedan
ražnjić, zatvorite foliju pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180-200C 30-40min.
Nakon toga otvorite
kebabe pa ih pospite ribanim sirom. Zapecite sve 10 min.
Ma dopada vam se,
priznajte!
Köfte Mantolu
Patlıcan
Za ljubitelje
balancana ,jedan fini turski recept. Pečene balancane obučene u fino meso,
prefino i dekorativno. Može se jesti i toplo i hladno.
Potrebno vam je, za
3 osobe
3
balancane/patlidžana
500g mljevenog
mesa
1 mala glavica
luka
1 češanj češnjaka
1,5 žlica krušnih
mrvica
1žličica
mljevenog origana
1 žličica
mljevenog kumina
sol, papar
maslinovo ulje
Operite i
obrišite cijele balancane. Stavite ih na lim za pečenje i lagano izbodite nožem
.
Pecite ih 40 min.
na 25o C,dok ne omekšaju.
Pečene balancane
ostavite da se lagano ohlade.
Za to vrijeme
pripremite meso.
Na sitno
nasjeckajte luk i češnjak, pa ih prepržite na malo maslinovog ulja u tavi dok
ne uvenu. Dodajte ih u meso kao i krušne mrvice, začine i sol. Sve dobro
izradite rukom da se poveže. Podijelite meso u tri grude i ostavite u hladnjak
do korištenja.
Odlomite komadić
mesa pa ga prepržite na tavi da provjerite slanost. Po potrebi dodajte još
soli.
Ogulite pečene
balancane. Lagano ih posolite i popaprite. Stavite ih na kuhinjski papir ako
ima ostataka vode da se ocijedi. Pazite da ne ogulite peteljku.
Raširite grudu
mesa. Na nju stavite balancanu.
Obucite balcanu u
mljeveno meso pazeći da je sve ravnomjerno pokriveno. Površinu na kojoj
„izvodite operaciju“prekrijte krušnim mrvicama,lakše ćete izvesti „oblačenje“.
Obučene balancane
stavite na lim za pečenje. Premažite ih maslinovim uljem.
Pecite ih u
zagrijanoj pećnici na 180C dok ne dobiju finu boju.
Za ljubitelje
balancana, poput mene, ovo jelo je čisto savršenstvo!
Jesam li vas
nagovorila?
Namirnice iz ova
dva recepta ionako koristite. Ako vam ne odgovara kumin, izbacite ga – ni
Mucika ni ja nećemo se ljutiti.
A da ćete nas
obradovati ako isprobate ove recepte, to vam je valjda jasno.
Vaši ukućani ili
gosti biti će ugodno iznenađeni.
Izvor recepata: Coolinarika
Autorica
recepata: Mucika
Fotografije: Domina
Dorić
Autorica teksta:
Domina Dorić