Kao što je igra važna u životu svakog
djeteta važna je i odraslima-onima koji su zadržali dovoljno dječjeg u sebi, da
im je stalo do novih spoznaja i uljepšavanja svakodnevice.
Mi se na Coolinarici sjajno zabavljamo. I kuhamo. Pišemo
recepte. Upoznajemo nove ljude.
Neke već smatramo prijateljima, iako ih možda nećemo nikada
upoznati.
Ovaj je mjesec cool šefica Lidija, jedna od onih osoba koje
bih voljela sresti i u stvarnom životu.
Vesela, razigrana, topla, makar takav dojam stječem na
osnovu njenih riječi.
A što žena kuha, mmmm!
Recepti su joj zanimljivi, a njihova prezentacija prava
mamilica za isprobavanje.
Da joj se zahvalimo na divnoj igri koju je ona nama
priredila (kuhale smo u timovima, morale smo osmisliti cool ručak), danas mi
kuhamo po njenim receptima.
U vječnoj stisci s
vremenom, odlučih se za njenu Torticu od pečenih paprika i feta sira.
Jelo koje će vas oboriti s nogu, kaže autorica recepta,a ja
se u potpunosti slažem s njom.
Lagano je, ukusno, prelijepog izgleda i živopisnih boja.
TORTICA OD PEČENE PAPRIKE I FETA SIRA (LuLi)
Za torticu vam je potrebno:
nekoliko debljih paprika
feta sir
maslinovo ulje
tostirane sjemenke
suncokreta ili buče
Paprike ispecite, ogulite im kožu i svaku razdijelite na
pola.
Feta sir narežite na kriške od 3-4 mm.
Slažite papriku pa fetu, papriku pa fetu, možete uvis koliko
želite i možete.
Za umjetnički dojam izrežite nekakvim kalupom.
Polijte maslinovim uljem, pospite tostiranim sjemenkama,
ukrasite listićima bosiljka i krupno mljevenog šarenog papra, nakon toga
navalite.
Prezadovoljna prezentacijom njene salate,osvrnem se po
kuhinji,namrštim se i pomislim-a što ću sa okrajcima paprika i feta sira?
Pesto, naravno.
Bez mjerenja,po osjećaju.
Prepustite se i vi, ne možete pogriješiti,ni da želite.
PESTO OD PEČENIH PAPRIKA I FETA SIRA
Sastojci:
Sve prije navedeno za
Torticu
Žlica,dvije maslinovog ulja
Sol,papar
Listići bosiljka
Tostirane sjemenke
suncokreta i buče
Žlica – dvije mljevenih oraha
Potrpajte okrajke u električnu sjeckalicu, dodajte malo
maslinovog ulja, nakidajte par listića bosiljka, sol, krupno mljevenI papar, sameljite
par tostiranih sjemenki, dodajte žlicu mljevenih oraha. Nemojte slučajno
izostaviti orahe, oni su točka na i u cijeloj priči!
Zum, zum, i namaz čudesno lijepe boje je gotov.
Probajte i dotjerajte okus.
Ako je pregust, kapnite još malo ulja.
Dogodi li se da je namaz prerijedak, još malo mljevenih
oraha zgusnuti će ga.
Lidijina Tortica i moj namaz –divna kombinacija uz fini
krušić.
Možete ih servirati kao predjelo ili kao večeru.
Al to nije sve-kako bi rekli oni „daveži“ u tele prodaji, možete
se igrati i dalje.
Što mislite kakva bi bila pašta sa ovakvim pestom?
Izvrsna, testirano.
TJESTENINA SA PESTOM OD PEČENIH PAPRIKA I FETA SIRA
Tjesteninu skuhajte, ocijedite. Umiješajte pripremljeni
pesto, pokapajte maslinovim uljem, namrvite malo feta sira i sira za ribanje. Čisti
užitak!
Moj savjet,napravite odmah duplu dozu, tako da možete
uživati u svim varijantama ove poslastice.
Daaa, gnjavaža je peći i guliti paprike, ali vrijedi se malo
pomučiti.
Paprike ispecite na teflonskoj tavi na malo ulja ili u
pećnici. Poklopite ih i ostavite neko vrijeme, pa ćete lako oguliti kožicu.
Ako to napravite dan prije, olakšati ćete si posao.
Ili, još bolje, “uvalite“ guljenje paprika onome tko će uz vas
uživati u divnom obroku.
Lidija i ja želimo vam dobar tek!
Izvor recepta: Tortica od pečene paprike i feta sira, Coolinarika
Autorica recepta: LuLi
Autorica teksta: Domina Dorić
Autorica fotografija: Domina Dorić