Posljednji dan u godini
želite počastiti svoje bližnje ukusnim kolačem od čokolade i kokosa? Donosimo
LCHF recept koji će oduševiti svakoga, za nas ga je pripremila vježbačica
Centra Miketa, mama troje djece Larisa. Budući da je pripremljen bez brašna, namijenjen
je i onima koji ne podnose gluten. Umjesto brašna koristi se kokosovo brašno i
rogač, a kao zaslađivač su korišteni med, grožđice i jabuke.
Sastojci:
4 jaja (odvojiti
žutanjak i bjelanjak), ako su mala može i 5 komada
120 ml masnoće (60
rastopljenog maslaca, 60 maslinovog)
4 velike žlice meda
120 ml punomasnog
kokosovog mlijeka (može i kravlje ili zobeno)
145 ml brašna od kokosa
2 velike žlice rogača u
prahu
1 velika žlica sirovog
kakaa u prahu
1/2 žličice sode
bikarbone (može i bio prašak za pecivo)
4 velike žlice grožđica
(Larisa je koristila orahe)
2 naribane jabuke
Priprema: Bjelanjke
istući u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto umiješati s medom, dodati masnoću,
zatim mlijeko. Kokosovo brašno pomiješati s kakaom, rogačem i sodom bikarbonom.
Tu smjesu dodati u smjesu od žutanjaka. Dodati naribane jabuke, zatim umiješati
grožđice ili orahe i na kraju postepeno umiješati snijeg od bjelanjaka. Peći u
namašćenom kalupu na 180°C oko pola sata, pa još 20 min pod folijom, dok
čačkalica ne izađe suha.
Dobar tek i sretna vam
Nova godina!
Ljubite se, grlite i
sjajite!
Voli vas tim Centra
Miketa i Move and shine!