Ušli smo u mjesec koji
će kulminirati dočekom Nove godine. Ako i jednog mjeseca u godini jedemo puno
to je svakako prosinac. Mjesec u kojem se nižu domjenci, zabave s kolegama s posla, večere s poslovnim partnerima, pa Badnjak i Božić s obitelji…
A ove godine nakon Božića slijedi
vikend tako da će se blagovanje i druženje nastaviti i tih dana. Trebat će to
preživjeti i potruditi se da 2.1. 2016. kazaljka na vagi ne pokaže nekoliko
kilograma viška. Jer ako ste se i samo posljednja tri mjeseca trudili,
vježbali, hodali, trčali, ma bavili bilo kakvom aktivnošću, šteta da sav taj
trud padne u vodu. No to ne znači da morate biti »partibrejker« i izbjegavati
druženja.
Za početak prije odlaska na zabavu pojedite nešto po svom guštu kod kuće
pa na zabavu nećete doći gladni. Pojest ćete tek nekoliko kanapea ili kolačića,
ali se nećete prejesti. I u alkoholu pokušajte biti umjereni. Čaša vina može
trajati prilično dugo ako ju lagano pijuckate, a uz vino obavezno pijte vodu,
običnu ili s mjehurićima. Ako pak idete na večeru, birajte meni koja odgovara
vama i ne zaboravite na salatu. Kada je i zašto jesti pisali smo u prošloj
kolumni. Za vino vrijedi isto pravilo, pijte polako, i pijte ga uz vodu, a
pritom ne mislimo na bevandu ili gemišt jer šteta je kvariti dobro vino vodom.
Još jedna zamka predstojećih blagdana su kolači i keksi od koji će neke poput
paprenjaka valjati pripremiti nešto ranije. Ako ste vješti u kuhinji i kolače i
kekse pripremajte sami, tako ćete barem moći kontrolirati što jedete vi i vaša
obitelj. Ako do sada niste probajte bijelo brašno zamijeniti nekim drugim,
nešto zdravijim brašnom. Na primjer probajte pirovo, raženo, ili brašno od
heljde, slanutka, riže, kestena…
Pisali smo o većini njih, ali podsjetit ćemo vas ukratko. Slanutkovo
brašno ima nizak glikemijski indeks, visok sadržaj bjelančevina, malo masti od
polinezasićenih masnih kiselina, dosta vlaknaste strukture i lako je
probavljivo. Heljda sadrži obilje vitamina B1 i B2, poznata je i po visokom
sadržaju kalija i kalcija i ne sadrži gluten. Budući da ima specifičnu boju i
okus, možete ju miješati s nekom drugom vrstom brašna. Još jedno brašno jako
dobro za slastice jest ono dobiveno od kestena, također ne sadrži gluten.
Glavni sastojak kolača uz brašno jest šećer. Ako ne želite odustati od bijelog
šećera, pokušajte barem prepoloviti količinu od one koja piše u receptu.
Vjerujte nam, bit će dovoljno slatko. Običan šećer možete zamijeniti i onim
demerara, ali i medom, javorovim ili agavinim sirupom. I oni su slatki, i ne
tvrdimo da su zdravi, ali su svakako bolji izbor od šećera.
Nekima će biti
dovoljno i ako umjesto šećera koriste mljevene grožđice, datulje, suhe smokve
ili brusnice. Sve navedeno suho voće dovoljno je slatko.
Kada je riječ o masnoćama umjesto običnog koristite maslinovo ulje, a umjesto
margarina – maslac ili ghee maslo. Ili probajte napraviti maslac od badema,
lješnjaka ili oraha. Treba vam samo dobar multipraktik i strpljenje. Postupak
je sljedeći: plodove miksajte 2 minute, zatim ih promiješajte i nakon 2 minute
ponovo uključite mikser. Ovaj postupak ponovite šest puta. Ovako napravljen
»maslac« trajat će u hladnjaku do dva tjedna.
I posljednji najčešći sastojak blagdanskih kolača i keksa je čokolada. Ili
kakao. Kada je riječ o kakau obavezno koristite onaj gorki, bez dodatka šećera. A čokolada, pa za
početak izbjegavajte onu s manje od 65 posto kakaa. One najpopularnije čokolade
za kuhanje sadrže tek 40-ak posto kakaa. I ako radite ganache za preljev ili za
praline koristite ono pravo slatko vrhnje, a ne biljnu zamjenu.
I za kraj, budite umjereni, jer ako je nešto pripremljeno sa zdravijim
sastojcima ne znači da u tome možemo uživati u neograničenim količinama.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa