Čips od kelja još jedan
jednostavan način da zadovoljite svoju potrebu za grickanjem, a svoje tijelo ne
opteretite praznim kalorijama. Čips od kelja je jednostavan za pripremu, a kao
dodatak mozete koristiti samo sol ili neki začin po izboru. Kelj nasjeckajte i
operite, a zatim posušite čistom krpom. Položite ga na papir za pečenje ili
direkt na rešetku i pecite na manjoj temperaturi oko 20 minuta. Poslužite u
ugodnom druženju!
Kelj je pri kraju svoje
sezone pa to svakako iskoristite. Siromašan je kalorijama, ali je izuzetno
bogat mineralima i vitaminima. Od minerala najviše ima mangana, a dobar je
izvor kalcija, željeza i magnezija. Što se tiče vitamina, kelj je odličan izvor
vitamina C koji se tijekom kuhanja gubi, ali ga i tada ima dovoljno. Osim
vitamina C kelj je izvrstan izvor vitamina K, a bogat je i vitaminom B
kompleksa. Ako vas nismo uvjerili da posegnete za keljom evo podatka koji će
vas sigurno uvjeriti da ga uvrstite na svoj jelovnik. Pa i u obliku čipsa.
Obiluje karotenoidima, moćnim antioksidansima koji štite stanice od štetnog
djelovanja slobodnih radikala.
Ako vam se ipak jede
nešto slatko, evo ideje i za vas. Ricota i krema od proteina s okusom vanilije.
Uobičajenu dozu proteina s okusom vanilije pomiješati s jednakom dozom mlijeka.
Prelijte preko ricotte ili sira mascarpone ili skute. Za koji god se sir
odlučili izradite ga mikserom da dobijete kremu. Pomiješati i dodati voće po
želji. Predlažemo jagode, uskoro im kreće i sezona. Uživajte!
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876