Odavno su nam
nepca osjetila profinjenije okuse, ali okus ove kreme vraća u djetinjstvo i
budi lijepe uspomene…
Krema u čaši ,ne
bilo koja ,nego ona koju ste kao klinci papali u Šestici i …sad se ovog časa ne mogu sjetiti gdje smo
je sve jeli…. nostalgična je riječka slastica.
Recept sam dobila
davno uz iznuđeno obećanje da ga neću davati dalje.
I nisam, doista, jako
dugo, dok nisu sve te slastičarne nestale i preselile u naša sjećanja.
Kao kroz maglu
prisjećam se da su i mene ko klinku vodili na tu magičnu kremu, mislim da se
slastičarna zvala Rječina, ispravite me ako griješim. Moja „klinka“ koja
ju je isto obožavala, mama je prekrasnoj djeci kojoj ja rado spremim ovu
kremicu. Okusom nalik
pudingu, neizmjerno je zdravija od praškaste tvorevine pune kemije.
Nama probudi
nostalgične uspomene, a njima se dopada bakin puding iz čaše. Uvijek je
serviram u čašama na stalak jer pamtim da smo je tako serviranu jeli. Odvojite malo
vremena, skuhajte si kremicu i odvrtite svoja sjećanja vezana za nju.
Izvucite stare
albume,prelistajte slike …..kad ste to posljednji put učinili……prijati će
vam, vidjeti ćete.
Ne morate do
trgovine da biste pripremili ovu slasticu. Nema šanse da vam ne uspije
napraviti je.
Priredite 2 jaja,
5 dag oštrog (obavezno) brašna,10 dag šećera, 0,5 l mlijeka, 2 čajne žličice
prosijanog kakaoa
Nekoliko grubo
sjeckanih oraha za posipanje (nije neophodno). Odvojite
bjelanjke od žumanjaka. Napravite čvrsti
snijeg.
Mutite žumanjke i
šećer dok ne postanu pjenasti.
Kad ste dovoljno izmutili
jaja i šećer, dodajte brašno. Nadam se da niste ignorirali, napisala sam
obavezno oštro brašno, sa glatkim brašnom krema nije ni nalik onoj čiji okus
pamtite.
Stavite grijati
mlijeko. Moj veliki pomagač u kuhinji je lonac za kuhanje na paru. Imate li
dobru neprijanjajuću posudu, slobodno kuhajte u njoj ili znate ono u veću
posudu vodu, na nju manju u koju ulijete ono što želite skuhati. Nemam pojma
odakle naziv Bagno Maria za taj kulinarski postupak. Maria je očito bila mudra
žena, super stvar je to kuhanje na pari.
U mlijeko koje se
zagrijava, ulijte pripremljenu smjesu, miješajući pritom pjenjačom. Možete i
mikserom, poštedite ruke.
Od trenutka kad
mlijeko zakuha, kuhajte kremu dvije minute.
Maknite je sa
štednjaka i ODMAH umiješajte pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Miješajte
nježno špatulom, odižući smjesu od dna prema vrhu.
Odvojite pola
kreme u jedan dio umiješajte kakao. Obični
kakao za kuhanje ili kolače, ne instant. Savjetujem vam da kakao prosijete, jer
se inače nećete lako riješiti grudica.
Probala sam
umjesto kakaoa staviti čokoladu, ali nije isti okus. Kad smo već nostalgični, napravite
kako je rekla teta iz slastičarne.
Čaše isperite
hladnom vodom. Ulijevajte kreme naizmjenično ili jednu pa drugu, kako vam je
lakše.
Po vrhu pospite
grubo sjeckanim orasima. Popečete li orahe kratko u pećnici, okus im je
intenzivniji.
Kao što rekoh na
početku, s godinama smo profinili nepca, upoznali nove okuse.
Naše djetinjstvo
bilo je bez čizkejkova, mafina, želiranih i finih kolača.
Ponekad su
najjednostavnije stvari najbolje.
Priuštite si
stoga ovo slatko gastro prisjećanje i upoznajte s njim
neke nove klince…
ZLATNI SAVJETI
-Kreme uvijek
kuhajte ili na pari ili u neprijanjajućoj posudi. Miris zagorene kreme upropastio
bi vam trud!
-Snijeg od
bjelanjaka dodaje se u vruću kremu. Mjehurići zraka iz bjelanjaka učiniti će
kremu rahlom.
-Prelistajte
svoje stare fotoalbume, izvucite kutije sa fotkama koje si godinama obećavate
složiti u albume. Jednom to i učinite.
-Nijedna slika sa
kompa ne može zamijeniti pregledavanje pravih fotografija.
-S vremena na
vrijeme, izradite koju fotografiju, kad ste to zadnji put napravili?
Autor: Domina Dorić