Salate su popularnije ljeti, no zbog njihovog nutritivnog sastava i uglavnom sirovih sastojaka, organizmu su itekako potrebne i zimi. Zeleno lišće začinjeno uljem i octom divan je izvor željeza, a zbog svoje lako probavljivosti preporučuje se konzumirati prije glavnog jela. Tako će se potaknuti peristaltika crijeva pa će želudac jedva dočekati novu hranu za probavljanje.
Ali ne morate se strogo držati zimske zelene salate ili u staklenicima uzgojene rukole i matovilca, danas vam nudimo dvije salate specifične za zimske dane, jer njeni glavni protagonisti uspijevaju upravo zimi i lako su dostupni u trgovinama. Riječ je o cvjetači i kelju.
Cvjetača ili kako ju u Primorju volimo zvati – karfiol, bogata je vitaminima B1, B2 i C te mineralima, a na 100 grama
ima samo 25 kalorija. Budući da pripada porodici kupusnjača, među koje spada i kelj, važno je naglasiti da cvjetača sadrži fitonutrijente, koji sprječavaju štetno djelovanje enzima koji aktiviraju spojeve odgovorne za razvoj raka i povećavaju pozitivno djelovanje onih enzima koji onemogućavaju i eliminiraju kancerogene tvari.
Kelj je također siromašan kalorijama (na 100 grama ima ih 50), ali je zato jako bogat mineralima i vitaminima. Od minerala, izvrstan je izvor mangana, dobar je izvor kalcija, željeza i magnezija. Sirovi kelj je ujedno i izvrstan izvor vitamina C, 100 grama kelja ima 120 mg vitamina C, što je čak 200 posto preporučenog dnevnog unosa. Osim vitamina C izvrstan je izvor vitamina K i dobar je izvor B kompleksa.
Prva salata ne može bit jednostavnija! Savršen je prilog uz ribu, ali dobro ide i uz mesna jela. Može se servirati samostalno, kao predjelo ili kao snack u pauzi na poslu.
Potrebna vam je jedna glavica cvjetače koju skuhate u komadu. Kad se ohladi je izrežete je na veće cvjetove na koje iscijedite sok od jednog limuna. Dodate soli i maslinovog ulja po želji i salata je gotova.
Druga salata koju predlažemo nešto je kompleksnije pripreme te egzotičnijeg okusa. Potrebni su vam: kelj, krumpir, mini rajčice, suncokretove sjemenke, bučino ulje i rižin ocat (može i jabučni)
Krumpir narežete na ploške i ispečete u pećnici s malo soli. Dok se krumpir peče, kelj operite i sirov narežite na manje komadiće. Isto učinite i s mini rajčicama. Pomiješate sastojke i pospete prženim suncokretovim sjemenkama te prelijete rižinim octom i bučinim uljem. Posolite po volji!
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa