Jedan krasni par
rakovica,muška i ženska,uljepšale su mi današnji dan. Jedva sam čekala da dođem
s posla i da temeljito zamrljam kuhinju pokazujući vam kako se pripremaju i
čiste rakovice. Mučan je to i
dugotrajan posao, kojem prethodi još mučnija scena, kuhanje…. mislim, nadam
se da znate,optimalno bi bilo da idu žive u lonac!
Vjerujem da mnogima od
vas neće padati na pamet ni nakon pročitanog teksta i pogledanih fotki priprema
ove delicije! No, ako ste ikada kušali njeno meso, možda vas nagovorim na
avanturu. Kupite makar jedno krakato čudovište i isprobajte je, naime nisam
sigurna da ćete ovo moći isprobati u riječkim restoranima.
Možete li birati, izaberite
ženku.
Ona u proljeće bude
puna ikre, koja je isto izvrsnog okusa. Kako ćete razlikovati ženku od mužjaka?
Lako! Samo ih pogledajte s donje strane, sve će vam biti jasno.
Ženka je najbolja u
svibnju, rujnu, listopadu i studenom- ljeti nikako ne, jer je više manje prazna
nakon parenja, dok je mužjaka uputno kupit samo u proljeće.
Rakovice dobro izribate
četkom pod tekućom vodom. Položite ih u kipuću vodu okrenute na leđa. Poklopite
ih i pobjegnite dok…ma znate već što…
Nakon petnaestak minuta
su kuhane. Sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhale. Od ženke sačuvajte ikru.
Uhvatite jedan krak i
odvojite joj ga od tijela pritiskom prema dolje i zakrećući, ako razumijete što
hoću reći. Odvojite sve članke jedne nožice i razrežite dio po dio.
Imate li kliješta za
jastoge,odlično će vam poslužiti. Možete razrezivati krakove i jačim škarama.
Sadržaj ostružite
žličicom. Meni je poslužila jedna od alatki za ukrašavanje fondanom. Redom
obradite sve krakove. Kad završite s
„nogama“ skinite oklop ameso koje je koncentrirano tamo gdje noge ulaze u
tijelo također sačuvajte.
Malo mesa ima i oko
otvora usta. Utroba joj je nejestiva.I ne izgleda baš lijepo,samo da znate.
Oklop rakovice
oslobodite sve nečistoće, isperite ga. Poslužiti će vam za serviranje delicije.
RAKOVICA NA LEŠO
Meso rakovice i ikru, ako
volite, nježno posolite. Nasjeckajte peršina i malo češnjaka, začinite
maslinovim uljem. Pokapajte limunovim sokom. Može i malo papra, al doista malo.
Koji je to užitak!
E,sad,obzirom da su
male količine mesa u pitanju, možete dodati salati tvrdo kuhana jaja. Umjesto
uljem, možete je začiniti majonezom. Prepuštam to vama na volju, a ja je
najviše volim ovakvu, sa što manje dodataka.
RAKOVICA SA TJESTENINOM
Za povećanje volumena
(nije lak za kosu u pitanju)skuhajte tjesteninu, nebitno koju.
Na maslinovom ulju
kratko, samo da zamiriše popržite češnjak, dodajte meso i ikru rakovice, nasjeckani
peršin.
Ubacite skuhanu
tjesteninu,par žlica vode u kojoj se kuhala rakovica i promiješajte. Još par
kapi maslinovog ulja i istinska uživancija može započeti.
Za one koji vole bijele
umake, ulijte i malo vrhnja za kuhanje, kratko prokuhajte zajedno. Pospite
parmezanom.
Kakogod je pripremili, dopasti će vam se.
Oklope nemojte bacati. Možete u njima servirati i neke druge morske
delicije.
Danas je opet zima mlatnula repom i zbunila nas svih, nakon što smo par
dana uživali u kratkim rukavima.
Sipi neka dosadna kišica, nije ni za šetnju. Predlažem da se pokrijete dekicom i uživate u dobroj knjizi.
Preporučujem vam „Zlatni mjesec“
opatijskih čudotvorki Lari Mari.
…“Glava joj je kliznula kroz morsku pjenu i počela se opuštati. Stotinu
malih čekića usporavalo je svoj rad i mozak joj je napokon mirovao,a misli
lebdjele. Jedino što je u životu željela bilo je to bestežinsko stanje u koje
spoznaja o stvarnosti nije dopirala…“
Uživljavajući se u sudbine glavnih junaka,pomisliti ćete kao ste sretni
što je vaš život miran,lijep,bez trauma.
Dajte sve od sebe da takav i ostane. Do slijedeće subote,ostajte mi
zdravi i veseli!
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić