Cikla, korjenasto povrće koje se može konzumirati tijekom cijele godine
posebno je popularno tijekom jeseni i zime kada i nemamo tako velik
izbor svježeg povrća. Odlična je kad se ukiseli, ali ne smijemo ju
zanemariti niti svježu.
Njena ljekovitost poznata je još iz vremena
antike kada se upotrebljavala se kao pomoć u liječenju malarije, gripe,
reguliranju krvnog tlaka. Upravo se za ovo posljednje uz liječenje
slabokrvnosti najčešće koristi i danas. Zanimljivo da se nekad koristilo
samo lišće cikle koje je danas posve zanemareno. Jednako je ukusno kao i
ostalo lisnato povrće, a priprema se poput blitve. Samo ako se odlučite
jesti lišće pobrinite se da vaša cikla bude iz provjerenog ekološkog
uzgoja. Sok cikle popularan je i kao prirodno bojilo. Još jedan važan
podatak jest da energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kalorija na
100 grama svježe namirnice. Njen kemijski sastav ima gotovo sve minerale
kao što su kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor,
jod, brom, litij i još neke. Sadrži i određenu količinu kobalta koji
sudjeluje u stvaranju vitamina B12. To je posebno važno za vegane. Naime
vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla, a
sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi.
Ako imate izbora ciklu je
najbolje konzumirati sirovu. Volite li više kuhanu poslužite ju
začinjenu kimom, maslinovim ili bučinim uljem.
Pravo otkriće je i
„čips“ od cikle. Ciklu ogulite, narežite na tanke ploške, začinite s
maslinovim uljem, malo soli i malo majčine dušice te poslažite na masni
papir. Pečete desetak minuta na 180 stupnjeva. Jedite kao grickalicu ili
poslužite kao prilog.
Ipak, najukusnija je ribana, na salatu s malo
limunova soka i maslinova ulja. Još je ukusnija ako joj dodate sitno
ribanu mrkvu i jabuku.
Upravo od ove tri namirnice radi se i ukusan, ali
i nadasve zdrav sok koji se preporučuje u liječenju anemije. Njegov
okus poboljšat ćete dodajući mu med i limun. Radeći ovaj sok doći ćete u
dilemu što s ostacima. Naime, nakon što se u jednakim omjerima naribaju
cikla, mrkva i jabuka te ostave preko noći i ocijede, ostat će vam
smjesa koju ne treba baciti već se od nje može napraviti ukusan kolač. U
nastavku donosimo recept.
Kolač i sok od mrkve,
cikle i jabuke
Sastojci:
–
500 grama cikle
–
500 grama jabuke
–
500 grama mrkve,
–
2 jaja
–
3 žlice demerara šećera
–
4 žlice brašna od pira
–
2 žlice griza od pira
–
2 žličice sode bikarbone
–
2 žlice gorkog kakaa
–
1 kiselo vrhnje ili jogurt
–
1 dcl maslinova ulja.
Priprema:
Ciklu, mrkvu i jabuku nasjeckati u multipraktiku
ili naribati. Ostaviti da stoji preko noći te procijediti kroz gazu. U jednoj
posudi pomiješati suhe sastojke za kolač, a u drugoj mokre. Nakon što ih
sjedinite u jednu smjesu u nju umiješajte smjesu od cikle, mrkve i jabuka.
Pećnicu zagrijati na 180 a smjesu podijeliti u kalupe za muffine, u tri manja
ili u jedan veći. Peći četrdeset minuta. Poslužiti mlako, a ukusno je i nakon
nekoliko dana. U tom slučaju kolač čuvajte u hladnjaku.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876