Tržnice su preplavile jabuke svih vrsta, a
prva asocijacija na jabuke i jesen mnogima je pita od jabuka. Mirisa tople pite
i cimeta sjećamo se još od djetinjstva. Danas donosimo recept instruktorice
Centra Miketa Vanje Sušanj za pitu bez brašna, a njeni su glavni sastojci uz
jabuke – kokos i zlatni lan. Osim što je ukusan, ovaj je kolač i zdrav. A evo i
zašto. Zahvaljujući sadržaju pektina jabuka uspijeva stvoriti osjećaj punoće i
sitosti. Osim toga, jabuka sadrži fruktozu, koji će zadovoljiti želju za slatkim,
a neće značajno promijeniti koncentraciju glukoze u krvi. Jabuka sadrži
taninsku kiselinu koja značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje
njihovo taloženje u jetri. Za razliku od jabuke kokos je siromašan vitaminima,
ali je bogat mineralima, kao što su kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink,
bakar, mangan i selen. Ako se bavite sportom kokos je namirnica koju bi trebali
uvrstiti u prehranu jer će poboljšati vašu izdržljivost. Lan je pak bogat omega
3 masnim kiselinama i vlaknima koja su izuzetno meka i lako probavljiva. Znači
ovaj će vas kolač dulje držati sitim, a vaše će tijelo opskrbiti hranjivim tvarima vitaminima i mineralima.
Prije nego krenete s izradom od ovog kolača od kupovnog brašna napravite
mlijeko. Trebat će vam malo više kokosovog brašna kako bi vam ostalo 100 grama
za ovaj recept. Uglavnom, omjer kokosovog brašna i vode je 1:2. Kokosovo brašno
miksajte vrućom vodom, a procijedite, zasladite stevijom ili medom, a brašno
koje je ostalo koristite za ovaj recept. Mlijeko možete napraviti i od ploda
kokosa koji se danas može kupiti u svakom supermarketu, a ostatak od mlijeka
(brašno) koristite za ovaj recept. Mrvice prije upotrebe u ovom kolaču osušite.
Sastojci za manji kalup:
100 g zlatnog lana
100 g kokos mrvica
2 jaja
prašak za pecivo
1 i 5 žlica masti;
Sastojci
za fil:
0,5 kg jabuka
cimet i med ili stevija po želji.
Priprema:
Lan i kokos usitnimo u mlincu za kavu, dodamo
prašak za pecivo i mast, povežemo i dodamo jaja. Jabuke naribati i začiniti
medom i cimetom. Tijesto podijeliti na dva dijela. Prvi dio razvaljati staviti
u kalup obložen masnim papirom, povrh staviti jabuke, a na vrh ostatak tijesta.
Ako vam se mrvi možete ga i naribati povrh jabuka. Peći 45 minuta u pećnici
prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Dobar tek!
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa