Pripremate zabavu, a
goste želite iznenaditi ukusnim i zdravim zalogajčićima. Donosimo vam nekoliko
recepata koje je s nama podijelila Darija Pešut. A sve smo redom i kušali. Ovaj
put predstavljamo slane zalogaje, dok su sljedeći put na redu slastice.
Zobeni keksi s kikiriki
maslacem
Sastojci:
– 1 šalica sitnih zobenih
pahuljica
– 4 do 5 žlica maslaca od
kikirikija
– 1 jaje
– Malo praška za pecivo
ili sode bikarbone
– Prstohvat soli
Priprema:
Lagano sameljite zobene
pahuljice, dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli. Umutite jaje, dodajte ga
u zobene pahuljice, dodajte maslac od
kikirikija i zamijesite. Oblikujte kuglice rukama, stavite na papir za pečenje
i pritisnite vilicom ili malom okruglom čašom. Pecite 15-ak minuta u pećnici
prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.
Veganske lepinjice od
povrća
Sastojci:
– 100 g nekoliko vrsta
povrća (poriluk, mrkva, brokula, cvjetača)
– Brašno od slanutka
(može i pirovo)
– 1 češanj češnjaka
– Himalajska sol
– Papar
– Začini po želji
Priprema:
Nasjeckati poriluk, naribati
mrkvu i nasjeckati brokulu i cvjetaču. Dodati sol, papar, češnjak, i začina po
želji. Dodati malo brašna i pomiješati. Ako je smjesa presuha dodati malo vode,
a ako je premekana dodati još malo brašna. Lepinjice pecite na vrućem kokosovom
ulju nekoliko minuta sa svake strane.
Peksimeti sa špinatom i
mascarponeom
Sastojci
– 1 mascarpone (250 g)
– 250 g sezama
– Svježi mladi špinat
(oko 500 g)
– Sol
– 1 žlica psyllium
ljuskica
– 1 žličica sode
bikarbone
Priprema
Sve sastojke osim
psyllium ljuskica, soli i sode bikarbone staviti u blender. Nakon nekoliko
minuta dodati sol, psyllium ljuskice i sodu bikarbonu. Peći u kalupima za
muffine 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876