Ako nečeg sada ima u
izobilju to su pomidori odnosno rajčice ili paradajz kako još zovu ovaj ukusan
crveni plod koji koristimo kao povrće, a zapravo je voće. Neizostavan sastojak
brojnih jela, toplih i hladnih, sada je na vrhuncu svoje sezone i to treba maksimalno
iskoristiti. Bacite se na kuhanje salse za zimu, ili pak na sušenje slatkih
cherry rajčica koje ćete zatim spremiti u ulje.
Pomidori su u Europu
došli u 15. stoljeću sa Španjolskim moreplovcima koji su ih donijeli iz Perua.
Sa samo 18 kalorija na 100 grama rajčica je itekako poželjna namirnica na
tanjuru, a ujedno je i jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, ali i
likopena, jakog antioksidansa koji rajčici daje boju, a čuva naše srce i
smanjuje rizik oboljenja od raka. Osim ovog vitamini sadrži i znatne količine
vitamina B te vitamin E i K, dok od minerala obiluje kalijem, natrijem,
magnezijem, kalcijem i željezom kojeg ima više nego u piletini, ribi i mlijeku.
Ishrana bogata ovim plodovima pomoći će i pri mršavljenju jer ubrzava
sagorijevanje masnoća. Rajčice svojim kemijskim sastavom pogoduju i zdravlju
kože i kose, ali i jačaju kosti.
A što pripremiti osim
salse i salate? Probajte napraviti umak chutney ili ih narežite na kockice
poslažite na pečene balancane i pospite sirom i kratko zapecite. Ili napravite
bruscette sa sličnim sastojcima. Pecite ih na roštilju ili u pećnici, napravite
juhu, punite ih svježim sirom ili ricottom. S njima možete pripremiti i fritaju,
samo im tada obavezno uklonite višak vode i sjemenke jer bi vam fritaja mogla
biti vodenasta. Ako se odlučite na fritaju kušajte ih u kombinaciji s kapulom
ili tikvicama rezanim na kockice.
Mi predlažemo da ih
osušite, ali tada se odlučite na cherry rajčice koje ste možda uspjeli uzgojiti
i sami. Kupite one iz provjerenog podrijetla ili makar od nekog hrvatskog
proizvođača. Osim cherry može poslužiti i neka druga manja sorta rajčica. To
možete pronaći i u supermarketima. Ako se odlučite na sušenje naoružajte se
strpljenjem, proces traje više sati ili u slučaju da se odlučite na sušenje na
suncu nekoliko dana.
Rajčice valja oprati,
osušiti i prerezati na polovice i stavite u posudu te začinite začinskim biljem
kao što su bosiljak, origano ili čak ružmarin, posolite, malo pošećerite te
pokapajte s malo ulja. Tako začinjene poslažite na pladanj obložen masnim
papirom ili na dno drvene kašete, pazite da se ne dodiruju i da koža bude prema
gore. Ako ih sušite na suncu svaku večer ih unesite u kuću. Nakon tri dana
sušenja na suncu trebale bi biti gotove i tada ih konzervirajte u maslinovom
ulju zajedno sa začinskim biljem. Čuvajte ih u hladnjaku.
U slučaju da ih želite
sušiti u pećnici tada pećnicu zagrijte na 100 stupnjeva i uključite ventilator.
Sušenje će trajati oko dva sata. Nakon toga isključite pećinicu i pustite da se
u njoj ohlade. Nakon toga konzervirajte ih u maslinovom ulju. I ne zaboravite
sterilizirati staklenke.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa