Dok se priroda polako boji u žuto i crveno tako i na naše stolove stiže
namirnica čija boja podsjeća na jesen. Buča, tikva ili bundeva, sve su
to nazivi za jedan te isti plod koji s pravom možemo nazvati kraljicom
jeseni. Postoje različite vrste, a u trgovinama i na tržnicama najčešće
možemo naći butternut, hokkaido i tikvu turkinju. Svima je zajednički sladak okus i žuta do narančasta boja. Sve tikve pomažu probavu i potiču rad bubrega.
Zbog
složenih ugljikohidrata utječu na stabilnu razinu šećera u krvi, stoga
ih mogu jesti i bebe s navršenih 6 mjeseci, dijabetičari i osobe koje
imaju problema s hipoglikemijom.
Šalica narezane butternut tikve ima
šezdesetak kalorija i zadovoljit će 300 posto potreba za vitaminom A, 50
posto za vitaminom C, a sadrži kalcij i željezo. Za razliku od drugih
tikvi njena koža je nakon termičke obrade jestiva. Prije pripreme valja
ukloniti sjemenke i vlaknasto tkivo koje ih obavija.
Jednako kao i butternut i hokkaido
tikva ima visoke hranidbene vrijednosti. Bogata je vitaminima A,C i E.
Što ju dulje čuvamo bit će bogatija vitaminima, ali i šećerom.
Od
tikva se dobivaju sjemenke koje su popularna i zdrava grickalica, te
ulje koje zbog specifičnog, orašastog okusa nije svima po volji, ali je
izuzetno zdravo i cijenjeno. Bogato je vitaminima A, E, C i K, a sadrži i
vitamine skupine B. Sjemenke ne moraju biti samo grickalica, obogatit
će različita jela, a bogata su nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E
i B, minerala kao što su magnezij, cink i kalcij.
Tikve
se mogu kuhati , peći, pržiti. Najjednostavnija priprema je tikva
pečena u pećnici začinjena tek maslinovim uljem, solju i lukom narezanim
na ploške. Može se i pohati, a nama najdraža je juha čija priprema ne
zahtijeva posebno kulinarsko umijeće. Tikvu, mi volimo butternut,
ogulite i narežete na kocke, stavite u posudu i dolijete toliko vode da
ju ne prekrijete. U nju stavite pola kapule ili mlade kapule, komadić
đumbira i soli. Kada je skuhana izmiksa se štapnim mikserom i po potrebi
dolije još vode i doda malo soli. Poslužiti s preprženim bučinim
sjemenkama i bučinim uljem.
Od tikve se može
napraviti i ukusan rižoto. Ovisno o količini koju pripremate, na malo
maslinova ulja prži se luk, doda tikva sjeckana na kockice i nakon par
minuta riža. Podlijeva se povrtnim temeljcem dok riža nije kuhana, po
potrebi još posolite i popaprite. Na kraju umiješajte maslac, a
kremoznost možete postići i mascarponeom. Može biti posluženo kao
samostalno jelo ili kao prilog.
Treći prijedlog je pita
koja ipak iziskuje malo više vremena, ali se svaka utrošena minuta
isplati. Potrebne su vam kore za savijače ili prhko tijesto, slatko
vrhnje, ovčja skuta, jaja i naravno tikva. Skutu izradite mikserom i u
nju umiješajte jaja i slatko vrhnje. Za 4 osobe potrebno vam je jedno
vrhnje i 4 jaja. U smjesu umiješajte naribanu tikvu, dodajte sol, papar i
malo muškatnog oraščića. Ako se odlučite za kore tada poslažite 4 sloja
kora, a svaki namastite rastopljenim maslacem. U slučaju prhkog tijesta
istim obložite kalup i kratko pecite. Po želji tijesto možete posuti na
kockice narezanom poprženom pancetom. Na to stavite smjesu od tikve i
sira i pecite 40-ak minuta na 180 stupnjeva.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876