Dobili smo još jedan
recept od kondicijske instruktorice Mirne Dorić, riječ je o ukusnoj salati od
slanutka koja se često nađe na njenom meniju. Ova mahunarka ima široku primjenu
u prehrani, i dok je u susjednoj Italiji i nešto daljoj Španjolskoj vrlo rado
jedu i pripremaju, kod nas nije toliko jako popularna. A trebala bi biti. Osim
u maneštricama koje su pravi izbor za hladne dane pred nama, zbog svoje
kremaste strukture pogodna je za pripremu namaza, ali i pirea. U nekim zemljama
od slanutka melju brašno, koje je dostupno i u našim trgovinama zdravom hranom.
Riječ je o kaloričnoj namirnici koja u sto grama sadrži čak 364 kalorije, od
čega oko 19 posto otpada na proteine, 6 posto na masti, 60 posto na
ugljikohidrate dok ostatak čine dijetalna vlakna i šećer. Kada je riječ o
mineralima, slanutak sadrži
2,2 mg margarina čime
zadovoljava stopostotne potrebe za ovim mineralom, a sadrži i veće količine
fosfora, željeza i magnezija. Od vitamina značajnije su prisutni vitamini B
kompleksa zbog čega bi se slanutak morao naći na meniju »onih dana u mjesecu«
jer opće je poznato da kod nedostatka željeza u krvi uz željezo valja
konzumirati i vitamine B kompleksa.
Slanutak se može kupiti
tijekom cijele godine, bilo da je suh ili u konzervi. Kada imate suh slanutak
valja ga obavezno namočiti preko noći, dobro oprati, a tek zatim skuhati. Ako
ne koristite express lonac slanutak u poklopljenoj posudi kuhajte sat i pol do
dva. Slanutak kuhajte s nekoliko grančica ružmarina i lovorovim listom, a sol
dodajte tek na kraju, tako će biti lakše probavljiv.
U maneštri slanutak s
odlično slaže s ječmom ili smeđom rižom. Možete ga skuhati te štapnim mikserom
pretvoriti u krem juhu. Najpoznatiji namaz od slanutka je hummus – slanutak se
miksa s tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i maslinovim uljem, a poslužuje
uz krekere ili pečenu janjetinu.
Ukusan je i pripremljen
na salatu, a kombinirati se može s većinom namirnica, primjerice s rukolom,
tunom ili cherry rajčicama. Ovisi o sezoni. Donosimo vam Mirnin recept za
salatu od slanutka. Za nju vam je uz prethodno skuhani slanutak (ako nemate
vremena kupite onaj u konzervi)
Potrebno: mozzarela,
blitva, domaći kozji sir narezan na listiće ili kockice, tikvice, maslinovo
ulje, sol i papar.
Priprema:
slanutak namočiti preko
noći i skuhati. Tikvice narezati na kockice i samo ih malo okrenuti u tavi da
ostanu hrskave. U posudi pomiješati slanutak, tikvice, mozzarelu, kozji sir i
mladu blitvu narezanu na trakice (ako ne volite sirovu blitvu, samo ju
blanširajte, ocijedite i narežite), začinite maslinovim uljem, solju i paprom i
poslužite. Ovo može biti samostalan obrok ili marenda, a može biti i prilog
mesu.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa