Nedavno smo vam
ponudili recept za carpacio s tikvicama, a budući da se tikvice ne obrađuju
termički, riječ je o sirovom jelu. Takva sirova jela spadaju u takozvani
“raw food”. Raw food revolucija je započela u Americi, zemlji u kojoj
ljudi zapravo rijetko jedu hranu. Žive od nekih proizvoda, koji imaju određenu
kalorijsku vrijednost, a vjerujemo da nutritivnu vrijednost nemaju. Nama je to
čudno, ali »na zapadu« ljudi ne znaju kuhati pa je sve što jedu upakirano u
celofan, plastiku, a često je pripremljeno na najjeftiniji način s
najjeftinijim namirnicama ne bi li određeni prodavač – zaradio. Na žalost, tako
je. Ako takvom čovjeku dnevnu rutinu »poremetite« s jednim do dva raw food
obroka ili s nekim zelenim shakeom, vi ste za njegovo zdravlje napravili
revoluciju. Poznavajući zapadni način prehrane – to je nešto najbolje što ti
ljudi mogu napraviti za sebe.
U raw food spadaju
salate, voće i klice – sve što nije termički obrađeno. U raw food spada i
napasterizirano i nehomogenizirano domaće mlijeko, kefir i jogurt. Zeleni
kašasti sokovi prvenstveno trebaju biti zeleni (povrće), s dodatkom malo voća
radi boljeg okusa. Zeleni smoothie nije banana, jabuka, mrkva i žlica meda, to
je jednostavno – šećer. U svijetu
zdravog jedenja voće zovu – čokoladica s drveta. Šećer je šećer bez obzira kako
ga zvali i koji mu je izvor, imao li popratne vitamine u paketu ili bio zaliven
mliječnom čokoladom.
Pozitivne i negativne
strane RAW FOOD-a i BLENDANJA
NEGATIVNE
– Oksalna kiselina je
vrlo iritirajuća za probavni trakt. Blokira apsorpciju željeza i kalcija u
tijelu i može doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca. Polako sa špinatom,
blitvom i peršinom!
– Povrće je često
tretirano raznim pesticidima. Prije sirove konzumacije, treba biti dobro
oprano.
– Ne postoji
univerzalno pravilo po kojemu je potrebno konzumirati sirovu hranu. Osobi s
lijenim crijevima će pasati natašte jer će mu ubrzati crijevnu peristaltiku, a
kod nekog drugog će izazvati proljev.
– Nisu sve vrste povrća
pogodne da se jedu sirove. Ponešto treba i kuhati upravo da ne bismo naškodili
svom zdravlju.
– Priprema salate
zahtijeva vremena. Ako uspoređujete s klopom koju vadite iz plastike i
ubacujete u mikrovalnu, dosta vremena.
POZITIVNE
– Sirovo povrće je
bogato vitaminima, mineralima i vlaknima.
Sadrži probavne enzime koji se kuhanjem uništavaju. Djeluje
alkalizirajuće na tijelo smanjujući mu kiselost te doprinosi njegovom čišćenju.
– Ako ujutro pripremite
bocu smoothija, možete je uzeti na posao i posegnuti za njom kad god ste
gladni/žedni, da se uopće ne morate ustati i prošetati do automata s
čokoladicama!
– Hrana postaje
ukusnija, odnosno okus neke hrane postaje puno zanimljiviji i dolazi do
izržaja. Nažalost, većina procesuirane hrane je prepuna je pojačivača okusa.
– U koju god skupinu da
spadate ključ je u umjerenosti. Mi smo se uvjerili osobnim iskustvom da ne
postoji obrazac koji je prihvatljiv za sve. Određeni periodi u godini, ali i i
određeni period života diktiraju tempo prehrane. Naš savjet da jedete pametno i
da uživate u hrani. Ako vam vaš način prehrane ne donosi rezultate ili vam
odmaže, onda ga promijenite, bez obzira na to da li su neka istraživanja
potvrdila da je to zdravo ili nezdravo.
A sad vam donosimo
nekoliko recepata za smoothije iz »kuhinje« Centra Miketa koje svakodnevno
nudimo našim vježbačima.
Smoothie od mrkve i
špinata
Sastojci: narezana
mrkva, šaka mladog špinata, lišće peršina, komadić đumbira, konopljine sjemenke,
chia sjemenke, narezani krastavac, šaka lješnjaka
Priprema: Sve sastojke
ubaciti u blender i miksati dok ne dobijete kašasti sok.
Smoothie od višanja
Sastojci: višnje,
mrkva, šaka mladog špinata, lišće peršina, komadić đumbira, konopljine
sjemenke, chia sjemenke, šaka lješnjaka
Priprema: Višnjama
ukloniti koštice, mrkvu oguliti i narezati i s ostalim sastojcima ubaciti u
blender i miksati dok ne dobijete kašasti sok.
Zeleni smoothie
Sastojci: krastavac,
komadić đumbira, mrkva, šaka mladog špinata, lišće mente, konopljine sjemenke, chia sjemenke
Priprema: Povrće
očistiti i narezati, ubaciti s ostalim sastojcima u blender i miksati dok ne
dobijete kašasti sok.
Centar Miketa
Centar Miketa Web
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876