PMS je nemilosrdni životni suputnik koji ne pita jesi li se odlučio za LCHF, atkinsovu dijetu ili prehranu po krvnim grupama. U to vrijeme prekinite svoj
režim prehrane, preskočite post ili bilo kakvo odricanje i počnite s
„punjenjem“, kako u Centru Miketa to zovemo. Da, postoje trenuci u
čovjekovom životu kada mora bez grižnje savjesti i žaljenja podleći
svojim željama i pustiti okusne pupoljke s lanca. Zvuči kinky? Pa
sjetite se kakve sve perverzije znate raditi u kasne noćne sate da
zadovoljite svoje osjetilo okusa i znat ćete da sam u pravu. Jezik
ponekad zaista zna biti manijak .
No, vratimo se mi temi. U „one
dane“ tijelo gubi mnogo krvi. Jednostavno – ta se krv mora nadoknaditi. I
to ne smrtonosnim poljupcima u nečiji vrat, već kvalitetnom hranom.
Većim količinama kvalitetne hrane.
Kao što je Tea već puno puta
napisala, ugljikohidrati su rijetki na njenom tanjuru. Pojest će
mahunarke ili fermentirano brašno od zobi, ali ne i kupovni kruh i
pekarske proizvode, palentu, rižu ili paštu. Slatkišima jednostavno nije
sklona. Voli voće i jede ga svakodnevno te čokoladu koju jede jednom
mjesečno.
nešto kremasto, gusto i ugodno slatko. Boca domaćeg mlijeka je čekala na
šanku da joj presudi.
Odluka je bila u trenu donesena! Puding od tapioke. Tapioka se radi od korijena biljke mandioka.
Vrlo je zahvalna jer se dade nabaviti u većini supermarketa, a ima
neutralan okus kojemu sami možete odrediti slani ili slatki smjer.
Kuhanjem se pretvara u želatinoznu masu. Sastav – čisti ugljikohidrat.
Ipak, puno zdravija varijanta od instant pudinga!
Oko 100 grama
tapioka zrnaca valja namočiti u zdjelici vode oko sat vremena. Zatim do
vrenja zakuhati pola litre mlijeka i nju dodati kuglice tapioke. Kuhaju
se oko 10 minuta, stalnim miješanjem. Nakon što se smjesa pretvorila u
želatinoznu masu, staviti u mikser i dodati šaku goji bobica i pola
štapića cimeta. Puding je sasvim dovoljno sladak za one koji ne vole
preslatko, ali vi možete dodati više goji bobica ili možda datulju. Ne
predlažemo med jer on razvodni tapioku i pretvori je u frape. Vodenasto
voće također. Puding možete napraviti s kandiranim voćem (marelice,
ananas; bilo što tvrdo), ali ne preporučujemo toliku količinu šećera.
Radije ubacite mrvicu stevije i privikavajte svoje nepce na drugačije
okuse!
Iako je puding i ovako vrlo ukusan, kako bi ga još
obogatili, odmrznuli smo jagode i maline i nasjeckali svjež ananas.
Voćnu salatu stavite povrh pudinga nakon što se ohladio.
Ali to
nije sve! Na ovu kombinaciju odlično paše tučeno slatko vrhnje, obično, a
ne biljna zamjena za šlag ili neku čudnu zaslađenu tetrapak tekućina
koja se pretvara u šlag pjenu. Ova varijanta slatkiša je najmanje moguće zlo, a savršenog je okusa. Jer vi to zaslužujete!
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876