Keksi su omiljen snack
kada to trebaju, kao i kad ne trebaju biti. Njihov sastav je uglavnom brašnast
i sladak, a to osigurava veliku količinu šećera u jednom obroku. Šećer oslobađa
energiju. Najčešće je ta doza prevelika za potrebe današnjeg života, pa ga tijelo
skladišti u obliku sala.
Kako da vaš slatkiš
bude nutritivno kvalitetniji?
Jednostavno zamijenite
veliku količinu brašna s drugim sastojcima.
Donosimo vam recept za
proteinske kekse u kojem ćete brašno zamijeniti s tri doze whey proteina.
Za ove kekse potrebne
su zobene pahuljice natopljene u mlijeku (svježe kravlje, ali i napitak od
badema ili zobi), mljeveni rogač, mljeveni lješnjaci, psyllium ljuskice, whey
protein, maslac od kikirikija, crna čokolada te sjeckani bademi ili kokos za
posipanje. Ako ne želite čokoladu keksi su ukusni i bez preljeva. Rogač će im
dati slatkoću, a ako volite slađe, dodajte stevije.
A koliko čega ide?
Količine se mogu mijenjati prema želji. Ako dodate više rogača, bit će slađe, a
s većom količinom zobenih pahuljica tvrđi.
Za 10 do 12 keksa
potrebno je:
–
oko 100 grama
lješnjaka i rogača
–
3 doze whey
proteina
–
oko 200 grama
zobenih potopljenih u toliko mlijeka da bude kompaktno
–
jedna žlica
psyllium ljuskica
–
jedna žlica
maslaca od kikirikija.
Sve sastojke zamiješajte
u kompaktnu smjesu oblikujte hrpice i pecite u pećnici zagrijanoj na 200
stupnjeva 15-ak minuta.
Pečene kekse prelijte
rastopljenom čokoladom i posipajte sjeckanim bademima.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa.hr