Koliko puta ste
rekli da nemate vremena za jesti pa nonšalantno preskočite obrok? I onda se u
sljedećem najedete toliko da vam bude loše. Preskakanje obroka nipošto nije
dobro. Počnite od doručka. Ne mora to biti zahtjevan i velik obrok, svježe
iscjeđen sok od voća može biti dobar početak dana.
Izlika da nemate vremena jednostavno ne prolazi. Dignete se
deset minuta ranije i stići ćete doručkovati. Što? Tu vama prepuštamo na izbor.
U ranijim člancima dali smo vam puno ideja za doručak. Od peksimeta sa svježim
sirom i lososom, pa i domaćim džemom, do zobene kaše ili pudinga od chia
sjemenki s dodatkom voća. Držat će vas sitima neko vrijeme.
Kažu da tijelu treba priuštiti pet obroka dnevno. To ne
moraju biti veliki obroci. Drugi neka bude međuobrok. Sezona je mandarina i
jedna je dovoljna da vas probudi, opskrbi vitaminom C i pokrene probavu.
Sljedeći obrok je ručak, odnosno marenda, kako ju volimo
zvati kada radimo. Nemate vremena za marendu na poslu? Proteinski smoothie (za
koji smo vam također dali recept) koji ćete kod kuće pripremiti za 5 minuta na
neko vrijeme utažit će glad, a tijelo opskrbiti vitaminima i mineralima. Uvijek
možete i ponijeti gotov obrok od kuće ili skoknuti na marendu u neki od
restorana. U Rijeci ih ne nedostaje, a za pristojnu cijenu u svakom ćete dobiti
pristojnu porciju koja nije sendvič ili pizzu. Pizzu jedite vikendom i
pripremite ju sami.
Četvrti obrok u danu može biti jogurt ili malo svježeg sira
ili jabuka ili neko drugo sezonsko voće. Peti je obrok večera i ona ne mora
biti obilna. I juha će vas okrijepiti. Ali to samo u slučaju da ste za ručak
pojeli normalan obrok.
Ako je za ručak bio smoothie, oko večere se potrudite.
Ako ne trenirate tada večerajte što ranije. U slučaju da trenirate tada za vas
vrijede posve druga pravila, ali to je već tema za drugi članak.
I za svaki obrok nađite vremena, dobro prožvačite svaki
zalogaj i trudite se koncentrirati na jelo.
Kako smo navikli s vama dijeliti recepte evo jednog za
ukusnu salatu koju možete ponijeti na posao. Za pripremu vam treba 15 minuta, a
za konzumaciju još toliko. Pa onda kažite da nemate vremena 🙂
Jesenska salata s mesom
Sastojci za jedan obrok:
1 srednja mrkva
1 mala cikla
2 jaja
komad kuhanog mesa iz juhe
sol, maslinovo ulje, sok pola limuna
Priprema: Kada kuhate juhu uvijek vam ostane mesa koje
valja potrošiti. Ova salata je jedan od načina. Za početak stavite kuhati jaja.
Dok se jaja kuhaju možete recimo oprati zube, nabaciti make up i srediti
frizuru. Skuhana jaja ohladiti u vodi, a dok se jaja hlade, oguliti mrkvu i
ciklu te ih naribati. Narezati meso ili ga iskidati na komade. Staviti sve u
posudu, dodati narezana jaja, začiniti, zatvoriti kutiju i vaš obrok za posao
je spreman. Ako želite možete još dodati nasjeckanu rukolu ili peršin. Zbog
okusa i boje!
CENTAR MIKETA
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876