Trend bezglutenske
prehrane sve više uzima maha, a jedna od namirnica koja je zahvaljujući tom
trendu postala popularna jest proso. Bezglutenska prehrana namijenjena je prvenstvenom osobama alergičnima na gluten, ali ne morate
biti alergični na gluten da bi proso postalo dio vaše prehrane. Naime, proso je
drevno sjeme još od doba neolita uzgajalo na području Afrike i Kine. U Europi
su ga dugo smatrali stočnom hranom, ali sada više nije tako. Proso je izrazito
zahvalna namirnica koja se jednako može koristiti u slatkim i slanim jelima i
to zahvaljujući blagom slatkastom okusu i orašastoj teksturi. Budući da ima čak
15 posto bjelančevina idealna je namirnica za one koji iz bilo kojeg razloga ne
jedu meso, a bogato je vlaknima i vitaminima skupine B, ali i mineralima –
željezom, magnezijem, manganom, fosforom i kalijem.
Još jedan razlog zbog kojeg bi valjalo uvrstiti proso u svoju prehranu jest što
je lako probavljiv i ima relativno nizak glikemijski indeks. Ako ste pod jačim
fizičkim naporom, trudni ste ili dojite, proso je baš za vas. A zašto danas
pišemo o prosu? Na to nas je potakla naša čitateljica i kolegica kondicijska
instruktorica Mirna Dorić koja nam je poslala recept za puding od prosa. Prije
nego podijelimo s vama njen recept reći ćemo vam još kako glasi osnovni recept
za pripremu prosa. Omjer prosa i vode je 1 naprama 2 i pol. Za početak proso
operite i ocijedite. Vodu zakuhajte i tek onda u nju ubacite proso. Kuhajte 15
minuta na laganoj vatri i nakon isteka tog vremena vatru ugasite i pustite
proso u poklopljenoj posudi da stoji još 20 minuta. Tako pripremljeno proso
začinite prema želji i poslužite uz neko povrće. A evo Mirninog recepta za
puding od prosa.
Sastojci:
3-4 dcl svježeg kravljeg ili kozjeg mlijeka
(može i neki od nadomjestaka kao što su bademov ili zobeni napitak)
5 jušnih žlica prosa
žličica cimeta
3 jušne žlice kokosovog
brašna ili listića kokosa, brusnice, bademi
2 jušne žlice crnog
kakaa, žličica ghee masla ili kokosovog masla
velika žlica meda
Priprema:
Proso operemo i kuhamo
20-ak minuta u mlijeku (kravlje,kozje,bademovo,zobeno..) s listićima kokosa,
cimetom, bademima, brusnicama, žlicom ghee masla ili kokosovog masla, crnim
kakaom i žlicom meda. Kada se smjesa ohladi smiksamo ju u blenderu i stavimo u
zdjelice. Posipamo kokosovim brašnom ili nasjeckanim sezonskim voćem te stavimo
u hladnjak.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa