Sezona je paprika, i
vjerovali ili ne, na svijetu ih postoji pedesetak vrsta. No nas trenutno
zanimaju dvije, babura i roga, u sezoni su pa ih treba čim više iskoristiti.
Najbolje ih je jesti na salatu jer svježe sadrže četiri puta više vitamina C od
naranče. Termičkom obradom to se gubi, ali još uvije sadrže dovoljno hranjivih
sastojaka da ih uvrstite u svoj meni bar tri puta tjedno. Pečene, punjene, ili
u varivu sve ovisi koliko imate vremena. Pune se najčešće mljevenim mesom i
rižom i zatim kuhaju u umaku od rajčice, ali postoje i drugačija punjena. Jedan
takav recept na internetu je pronašla Gorana Grubičević i prilagodila ga svojim
kulinarskim sposobnostima. Računajte da vam za jednu osobu treba jedna do dvije
paprika, ovisi o tome koliko ste vi ili vaš partner gladni. Na svaku polovicu
paprike ide jedno jaje.
Sastojci:
2 velike paprike
(babura ili roga)
4 jaja
mozzarela
gauda ili neki drugi
topivi sir
parmezan
panceta
curry, vlasac, papar
Priprema: Paprike
prerezati na pola, staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na 15 minuta.
Na dno pečenih paprika staviti malo naribane mozzarelle, pažljivo razbiti jaje
i »uliti« ga u papriku, gore posipati sitno narezanom pancetom, ribanom gaudom
i parmezanom te dodati začine po želji. Ako je panceta dovoljno slana dodatna
sol neće vam trebati. Paprike vratiti na još 15 minuta u pećnicu zagrijanu na
180 stupnjeva.
CENTAR MIKETA
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876