Ljetne vrućine tjeraju nas da tijelo opskrbimo dovoljnim
količinama tekućine. To ne mora uvijek biti voda. Dobar je i nezaslađeni čaj i
to topao jer toplina ljeti potiče na znojenje, a znoj rashlađuje tijelo. Tekućinu
dobivate i kroz juhe, a ima li boljeg od ukusnog ljetnog minestronea. Sada
treba iskoristiti svo bogatstvo koje nude tržnice, a ako se uistinu potrudite u
njemu se može naći i do deset vrsta povrća.
Recept
Sastojci za 4 osobe:
3 žlice maslinova ulja
1 manja kapula (ili poriluk)
2 stabljike celera
2 mrkve
1 veća tikvica
4 režnja češnjaka
1 litra povrtnog temeljca (ili obične vode)
100 g smrznutog graška
100 g smrznutog boba
100 g cvjetače
100 g blitve
svježi bosiljak
svježi peršin
sol, papar
Priprema:
Kapulu ili poriluk prepoloviti i nasjeckati na tanke ploškice (ako koristite
poriluk dobro ga operite). Stabljiku celera i mrkvu nasjeckati. Lonac staviti
na vatru, kad se malo zagrije dodati maslinovo ulje, kapulu, celer i mrkvu.
Dinstati oko osam minuta. Dodati nasjeckani češnjak, nakon par minuta bob (po
želji mu možete ukloniti opne) i grašak. Nakon 4 minute dodati tikvicu narezanu
na kockice i cvjetaču (odvojite što manje »cvjetiće« ili ju jednostavno
narežite). Podliti povrtnim temeljcem ili vodom (ako koristite vodu tada
začinite solju i paprom). Kuhati 10 minuta u poklopljenoj posudi. Na kraju
dodati blitvu narezanu na trake. Otklopiti i kuhati još dvije minute. Na kraju
dodati nasjeckani bosiljak i peršin i poslužiti.
U ovakav minestrone možete dodati i druge vrste vama
omiljenog povrće, a jednako tako s popisa možete maknuti neko koje ne volite vi
ili vaši ukućani. Obogatiti ga možete prethodno kuhanim ječmom, a ako volite
minestrone gušće konzistencije možete ga zgusnuti žlicom psyllium ljuskica ili
s dvije žlice zobenih pahuljica.
CENTAR MIKETA
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876