Iako ih se može pronaći tijekom cijele godine, sada je tek
počela prava sezona patlidžana i trajat će sve do listopada. I upravo ih je u
ovo vrijeme najbolje konzumirati. Ovaj plod ima jako dugu povijest, u Kini i
Indiji uzgajali su ga još u 5. stoljeću, a u Hrvatsku je stigao deset stoljeća
kasnije.
Pazite li na liniju valja znati da 100 grama sirovog patlidžana ima samo 24
kalorije i čak 92 posto vode. Ista količina kuhanog ima desetak kalorija više.
Bogat je celulozom, a svako takvo povrće dobro je za rad vaše probave. Od
minerala ima najviše kalija pa pomaže normalizaciji krvnog tlaka, a sadrži i saponin,
koji ima antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna
svojstva.
Patlidžan se može pripremati na brojne načine, a ako ne morate, nemojte ukljanati koru. Vjerovali ili ne, ali u Italiji, Turskoj i Grčkoj postoji čak sto načina pripreme patlidžana. Možete ga jesti kao predjelo ili glavno jelo, odlično se slaže s rajčicom, češnjakom i maslinovim uljem. Odličan je i kao namaz kada se pečeni patlidžan, ovaj put bez kore, miješa s češnjakom, limunom, maslinovim uljem i orasima. Ako ste bez ideja dovoljno je ispeći ploške patlidžana na tavici i preliti mješavinom maslinova ulja, češnjaka i peršina. Kako bi izvukli gorčinu, koja nije svima mila, patlidžan se često posoli i ostavi odstajati pola sata prije nego ga se krene pripremati. Tako pripremljen patlidžan upiti će manje masnoće.
Vrlo popularno jelo od patlidžana je “alla Parmigiana” za koje vam treba jedno sat vremena za pripremu. mi vam predlažemo jelo, koje iam vrlo sličan okus, ali se puno brže priprema. Sastojci su isti trebaju vam osim patlidžana, umak od rajčice, češnjak, bosiljak i parmezan. Dakle, patlidžan narezan na ploške posolite i ostavite odstajati tek deset minuta. Vodu pokupite ubrusom, a
patlidžan specite na malo ili nimalo ulja. Pečene ploške poslažite na protvan
(možete slagati na masni papir) i na svaku stavite umak od rajčice u koji ste
umiješali sjeckani bosiljak, češnjak, prema želji malo chilli papričice. Na
umak od rajčice staviti ploškicu Mozzarelle i posuti parmezanom. Prema želji
posuti origanom. Peći 10 minuta na 200 stupnjeva. Odlično je i hladno. Možete
probati i bez mozzarelle ili bez parmezana, u tom slučaju dobit ćete nešto
blažu verziju ovog jela.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876