Posjetom jednom od brojnih eko sajmova, koji se sada gotovo svaki tjedan održavaju u Rijeci i okolici kupili smo brašno od heljde. Prva ideja bila je od njega napraviti kruh, no tražeći recept za isti naišli smo na članak koji navodi recept za kolač od heljde. Kako se nikad ne držimo zadanog recepta malo smo ga modificirali i dobili ukusan, ali i zdrav kolač i to bez glutena.
No vratimo se heljdi, namirnici koju svrstavaju u žitarice iako ona to nije, naime spada u zeljaste biljke. Bogata je proteinima, sadrži gotovo sve vitamine skupine B, odličan je izvor minerala. Sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan, a poznata je po visokom sadržaju kalija i kalcija. Heljda je bogata vlaknima, lako je probavljiva i prikladna je i za one koji su na dijeti. Zbog specifičnog okusa i mirisa neki ju baš i ne vole. Mi nismo među njima.
Najjednostavniji način pripreme heljde jest da se skuha u omjeru jedna šalica heljde i dvije šalice vode. Vodu valja malo posoliti, a kuha se 20-ak minuta, dok heljda ne upije svu vodu. Tako ćete dobiti popularnu heljdinu kašu. Ako joj dodate nasjeckani peršin i pržene sjemenke suncokreta dobit ćete ukusno samostalno jelo ili prilog. Heljda je kao namirnica idealna za zimske dane jer ima zagrijavajući učinak. Stoga samo navalite.
Vratimo se našem kolaču. Za mjeru uzmite čašu od jogurta, možete izostaviti čokoladnu glazuru i poslužiti uz neki domaći pekmez.
Sastojci:
1 čaša heljdina brašna
1 i pol čaša (sjemenki suncokreta, mljevenih oraha i badema)
žlica grožđica
1 žličica sode bikarbone
pola žličice cimeta
prstohvat soli
korica naranče (samo ako je neprskana)
2 žlice kakaa
1 vanilin šećer
pola čaše jogurta
pola čaše maslinova ulja
sok 1 naranče
2 jaja
3 žlice meda
Za glazuru:
100 grama čokolade
1 dcl slatkog vrhnja
Priprema: Posebno pomiješati sve suhe sastojke, a posebno mokre. Spojiti u smjesu i peći ili u kalupu za tortu ili duguljastom za kruh 40 minuta. Mlaki kolač preliti glazurom i poslužiti. Glazuru napravite tako da slatko vrhnje zagrijete do vrenja i prelijete preko usitnjene čokolade. Miješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu. Pustite da se malo ohladi i zatim prelijte preko kolača.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa.hr