Ako ste putroljubac vjerojatno ste probali na njemu nešto
dinstati ili pržiti. Tada ste sigurno primijetili da on prilikom zagrijavanja
stvara pjenu, lako tamni i neugodno dimi. Razlog tomu je njegov sastav: najveći
je udio masti, ali sadrži i dio vode i proteina. Ti proteini se prilikom
zagrijavanja maslaca koncentriraju na površini i stvaraju pjenu. Pročišćavanjem
maslaca odstrane se voda i proteini, a preostaje čista mast koja se većinom
sastoji od zasićenih masnih kiselina. Takav maslac nazivamo maslo ili ghee.
Maslo je nekad bila visoko cijenjena namirnica, što se može
vidjeti po njegovoj cijeni u rijetkim trgovinama koje ga imaju u ponudi.
Nažalost, propaganda je na pijedestal stavila sintetičku tvorevinu novog doba –
margarin. Ghee je zdraviji od običnog maslaca (a margarin neću staviti ni blizu
popisa zdrave hrane) jer ima manje mliječnih proteina i čišći je. Lakše podnosi
visoke temperature prženja. Ajurvedska medicina mu pripisuje razna pozitivna
svojstva: povećava dugovječnost, memoriju, moć razlučivanja i inteligenciju. On
daje snagu i odgađa proces starenja tjelesnih tkiva. Pospješuje plodnost,
ojačava sjeme i jajašce. Poboljšava glas i grlo.
Kako ga pripremiti?
1. Maslac ubacimo u zdjelu i otopimo ga na jačoj vatri.
2. Kad otopina zavrije, smanjimo vatru na minimum i pustimo
da krčka.
3. Uskoro se na površini počne pojavljivati bijela pjena –
nečistoće koje trebamo odstraniti žlicom. Ovisno o kvaliteti putra, kuhanje zna
potrajati od 45 minuta do sat vremena; jer dok god se bijela pjena pojavljuje,
treba je odstranjivati.
4. Zatim se čuje pucketanje uz pojavu mjehurića, što znači
da je počela isparavati i voda. Tada možete isključiti štednjak i sačekati da
se otopina malo ohladi.
5. Potom je prelijte u čistu posudu kroz sitno cjedilo ili
filter za kavu ili čaj. Nakon nekoliko sati, dobivena zlatna tekućina se
zgusne.
Primjena
Na maslu možete pržiti, dinstati ili ga jednostavno dodati
gotovom jelu radi boljeg ukusa. Obično se maže na kruh, ali vi ga ipak namažite
na peksimete – Što su peksimeti?
CENTAR MIKETA
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876