Ljeto nam je sve bliže, a s njime se sezona tikvica bliži svom vrhuncu. Najbolje su upravo u ovom periodu, od svibnja do kolovoza, a možete ih jesti kuhane, pečene, ali i sirove. Upravo jedan takav recept predlažemo i danas.
U tikvicama možete uživati bez grižnje savjesti. Na sto grama (težina jedne male tikvice je oko 150 grama) imaju samo 16 kalorija. Odličan su izvor vitamina C, a u manjoj količini sadrže i vitamine B kompleksa. Niskokalorične su zahvaljujući visokom udjelu vode, a kako bi se u potpunosti iskoristila njihova svojstva, ljetnim tikvicama ne uklanjajte koru koja sadrži dijetalna vlakna koja reduciraju kolesterol te štite krvožilni sustav.
Danas donosimo recept koji možete jesti samostalno ili poslužiti kao prilog uz meso s roštilja. Ako jedete kao samostalan obrok kušajte ga u kombinaciji sa svježim sirom. Umjesto bosiljka možete koristiti i svježu mentu koja se također odlično slaže s tikvicama.
Carpaccio od tikvica i mrkve
Sastojci za dvije osobe:
2 manje tikvice (oko 300 grama)
2 mrkve (oko 100 grama)
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica svježe nasjeckanog bosiljka
sok od pola limuna
maslinovo ulje
sol
Priprema: Mrkvu ogulite, a tikvice dobro operite i uklonite eventualna oštećenja. Uz pomoć gulilice za krumpir mrkvu i tikvice narežite na tanke ploške. Uzmite posudu u kojoj ćete ih servirati i dno pokapajte s malo maslinova ulja. Na to poslažite red tikvica, malo posolite, red mrkve koju pokapajte s malo limunova soka i maslinova ulja i pospite s malo peršina i bosiljka. Nastavite slagati dok ne potrošite sve povrće. Posljednji sloj prelijte ostatkom soka limuna i s još malo maslinova ulja. Zaštite plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 20 minuta ili do posluživanja.
Centar Miketa
Centar Miketa Web
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876