-Dome, oću li ti poslat
malo naših limuna, lipo su rodili, pita me moja divna prijateljica iz
Dalmacije.
Da hoću li, mislim si, ne
znam čemu bih se više obradovala, možda jedino kad bi otišla sama po njih.
Kad sam otvorila
paket,očarao me miris pravih domaćih limuna.
Limuna koje je ona
odnjegovala u svom rajskom vrtu pokraj mora.
Limuna čije ću korice
naribati i zamrznuti i bez straha od otrova koristiti u kolačima.
I napraviti liker, limoncello.
Moram razmisliti kako
ću ih još upotrijebiti, ali jedno znam-odmah večeras radim LEMON CURD.
Lemon curd je savršena
kuhana krema od limuna. Obzirom da sadrži maslac i jaja, trebalo bi je
potrošiti u roku od sedam dana. Ne brinite, neće opstati toliko.
Netko je naziva
marmeladom od limuna, ali ne bih se složila s tom definicijom.
Krema, namaz, preljev, kakogod
ga hoćete zvati-samo vas moram nagovoriti da ga napravite. Priprema je
jednostavna, da ne može biti jednostavnija, a okus F A N T A S T I Č A N!!
Prekopala sam internet,
a najviše moju omiljenu Coolinariku u potrazi za savršenim receptom.
Isprobala nekoliko, bili
su mi dobri dok nisam otkrila onaj koji je vrijedan da ga podijelim sa vama. Objavila
ga je moja cool prijateljica SnežanaBG, a ja ga prenosim vama da ne lutate
netom poput mene.
Potrebno vam je:
4 žumanjka
1 veći limun
neprskani,korica i sok
65 gr šećera
40 gr maslaca
Odvojite žumanjke od
bjelanjaka.
Da ostati će vam četiri
bjelanjka, ali nemojte se time opterećivati. Ako vam se ne rade ni puslice, ni
macaronsi ni neki vaš kolač, lijepo ih zamrznite, dok vas ne pukne inspiracija.
Limun operite, osušite
i naribajte koricu. Nacijedite potom sok. Odvažite šećer i maslac.
Žumanjke, šećer, sok i
koricu limuna te maslac stavite u posudu u kojoj će se kuhati.
Koristim lonac sa
duplim dnom, onaj za kuhanje mlijeka. Nemate li lonac, pripremite dvije posude.
U donju stavite vodu, u gornju sastojke, pa na ploču.
Sve sastojke
zagrijavajte miješajući pjenjačom. Vrlo brzo nakon što voda zakuha, vidjet ćete
da se krema zgusnula. Kuhajte poput pudinga, najviše pet minuta. Miješajte
pjenjačom cijelo vrijeme.
Sterilizirajte
staklenku i ulijte toplu kremu.
Vjerojatno ste se
svađali tko će olizati žlice, padelu i ostali pribor koji ste koristili. Za
ljubav mira u kući ,ispecite im palačinke.
Neću vam pisati recept
za tijesto za palačinke, vjerujem da svatko ima svoj provjereni.
Namažite ih ovim
božanskim namazom i guštajte.
Ostatak Lemon Curda
spremite u frižider.
Ujutro ćete primijetiti
slijedeće:
Sadržaj staklenke je
opasno splasnuo.
Pomisliti ćete-ne valja
recept.
Nije točno.
Netko se noćas šuljao
oko frižidera.
Dokaz je žličica u
sudoperu.
A vama nema druge nego
raditi ga opet.
ZLATNI SAVJET
Ovu kremu možete
koristiti kao namaz, punjenje za palačinke. Savršeno se ljubi sa tučenim
slatkim vrhnjem i mascarpone sirom.
A ja ljubim vas što ovo čitate!
Autor: Domina Dorić