Savršen prilog, napravljen od DESET vrsta povrća! Ma, samo vam se čini da ćete kuhati cijeli dan, ne dajte da
vas prestraši uvod!
Ovo vam je jedan od onih krasnih „očistiti frižider“
recepata! Okus ovako pripremljenog povrća je izuzetan, vjerujte mi na
riječ!
Možete ovaj prilog pripremati i po zimi- no meni je to
nekako baš ljetno jelo. Ostalo mi od djetinjstva, kad nismo imali škrinje za
duboko zamrzavanje i police naših marketa nisu bile cijelu godinu krcate
povrćem.
Ne znam kako vama, ali meni i nije gušt jesti one goleme paprike,
ni konfekcijske tikvice ni neke long size fažolete po zimi. Zima je rezervirana
za kelj, kupus i naravno kiseli kupus. Eh, kiseli kupus, onako u obliku sarme ili dinstani ili s
fažolom u koji obavezno mora ugaziti svinjska noga – gornji ili donji dio, kakogod.
Zato vi odaberite svoju najbolju tavu,vok ili padelu i
pripremite si ovo krasno povrće sad, a o teškoj hrani ćemo pisati kad zazimi.
U svim receptima preporuka je da se sve povrće nasjecka
ranije – možete to naravno učiniti i sada, no godine pripremanja ovog jela
dovele su me do zaključka, da je najbolje sjeckati jednu po jednu vrstu i
dodavati je točno redom kako ću vam navesti. Jako je važno cijelo vrijeme paziti na temperaturu! Pirja se
na srednjoj temperaturi, često se miješa, jer rado zagori. Zato sam vam navela da pripremite svoju najbolju tavu,v ok
ili padelu.
Pogledajte po frižideru što imate, kupite ono što nedostaje
i hajmo kuhat! Kladila bih se da će se one dvije pomalo smežurane paprike
obradovati receptu.
Potrebno vam je za 3 osobe:
4 žlice maslinovog ulja
1 kapula
2 kom krumpira
1-2 mrkve
1-2 paprike
o,25 kg fažoleta
2 češnja češnjaka
1 žlica sitno kosanog peršina
1 tikvica
1/4 glavice slatkog kupusa
1 veći ili dva manja pomidora
Sol,papar
½ povrtne kocke za
juhu ili malo vegete
Na maslinovom ulju zažutite nasjeckanu kapulu. Krumpir narežite na kockice, mrkvu na tanke kolutiće i
stavite pirjati na kapulu. Pazite, krumpir rado zagori, smanjite temperaturu i
miješajte. Papriku narežite na kockice ili trakice, dodajete nakon
mrkve. Miješajte i pirjajte. Fažolete narežite na dijelove,sitnije ili krupnije, ubacujete
i njih. Paaaaazite da ne zagori.
Tikvicu narežite na kockice, dodajte nasjeckan češnjak i
peršin. Miješajte i nemojte dodavati vodu, gubi se punoća okusa. Ako baš morate, dodajte malo, ali doista malo vode. Narežite kupus na trakice, malo prodinstajte.
Posolite i popaprite.
Povrće se pirja oko 20 minuta, provjerite da li je krumpir
omekšao. Sada tek dodajete pomidor, oguljen od kožice i nasjeckan. Promiješajte
i da li treba napomenuti opet pazite da ne zagori. Povrtnu kocku razmrvite u par žlica vode i podlijte jelo. Pirjajte
još oko 10 minuta. Nemate li kocku u vodi razmutite Vegetu.
Kad je povrće kuhano, ako želite ,pokapajte ga maslinovim
uljem.
Ovako pripremljeno povrće prija uz komadić pečenog mesa, polpete,j
aje na oko, pržene ribe….ja sam napisala recept za povrće, a vi odlučite sami
čime ćete upotpuniti ovo fino jelo.
U svakom slučaju, želim vam dobar tek!
ZLATNI SAVJETI
Pomidor uronite na nekoliko minuta u vruću vodu, kožicu ćete
mu jako lako skinuti. Dodate li pomidor ranije, dok krumpir nije omekšao, dogoditi
će vam se da će krumpir ožilaviti i jako teško ćete ga skuhati do kraja. Rajčica, vino ili bilo koji vid kiselog dodatka otvrdnu
krumpir, ako se dodaju prerano! Treba pričekati dok krumpir omekša!!!
Autor: Domina Dorić