Jedu vam se njoki, ali ne kupovni, konfekcijski, nego oni
fini, mekani, koji se tope u ustima….oni mamini, nonini, neponovljivi,
preliveni fiiinim gulašom.
Prisjetite se gnjavaže kuhanja i guljenja krumpira,kaosa u
kuhinji i rezultata, koji je uvijek neizvjestan (stavi brašna koliko pita-vas
je pitalo puno, pa su njoki pretvrdi – i tako to)… čim pomislite na sve
navedeno, želju za njokima prigušujete i uvjeravate sebe da ih i ne želite baš
previše.
Taman zagospodarite svojim mislima, a onda, kao za inat, u
kutu mozga bljesne slatka varijanta tih nesretnih njoki. Znate onaj trenutak
kad zaronite vilicu ,a iz sredine njoka prokulja miris šljive i cimeta. Ili
marelice i vanilin šećera. Ili vaše najdraže marmelade.
A da napravite konačno te njoke?
Ne bilo koje.
Ove moje, bez krumpira.
Stvoreni su za one od vas, koji nisu jako vični kuhanju.
Vama koje znate s njokima, da vam olakšaju i ubrzaju izradu.
Mislim, tko se ne bi rado odrekao najdosadnijeg dijela pripreme, onog s
krumpirima?
Njoki, koji uvijek uspijevaju.
Uživati ćete u svakom zalogaju.
Naslušati se komplimenata.
Pozvati svekrvu na ručak – uvjeravam vas, niti jednom joj se
desna obrva neće znakovito uzdignuti.
BRZI NJOKI BEZ KRUMPIRA
Ovi njoki uspijevaju svaki put, samo se morate točno
pridržavati navedenih količina.
Mjere su za 2-3 osobe.Ako ćete isti dan raditi i slatke, poduplajte
količinu.
Potrebno vam je:
0,5 l vode
1 žličica soli
3 žlice ulja
0,5 l brašna
1 jaje
Malo brašna za radnu površinu
PRIPREMA:
1.Zakuhajte vodu, sol, ulje .
2. Odjednom dodajte pripremljenu količinu brašna
3. Miješajte dok smjesa malo prokuha i brašno upije vodu (u
padeli, zagrijavajući sve na srednjoj temperaturi)
4. Maknite sa štednjaka, rashladite smjesu.
Ovo je važan korak, jer je slijedeći dodavanje jaja. Jaje ne
smije u prevruću smjesu.
5. Dodajte jaje, promiješajte.
E, sad će vam se učiniti da je ovaj recept katastrofa, jer
smjesa doista neće ličiti na buduće njoke. Ne paničarite, baš ovako mora
izgledati.
6. Radnu površinu pobrašnite šakom brašna, istresite smjesu.
Po smjesi još šaku
brašna i brzo umijesite tijesto.
Vaše tijesto je gotovo.Nije bilo teško, zar ne?
7.Oblikujte njoke. Oblikovanje njoka pokazati ću vam nakon
što ispišem recept do kraja.
8. Kuhajte ih u posoljenoj kipućoj vodi kraće nego
“klasične”- gotovi su čim isplivaju na površinu.
9.Šupljom žlicom vadite ih u pripremljenu posudu. Ubacite
malo maslaca, promiješajte.
10. Prelijte njoke umakom koji volite.
OBLIKOVANJE NJOKA
Odrežite od smjese manju količinu i zarolajte je kao
kobasicu. Naprašite brašnom nož i izrezujte komadiće.
Postoje one rebraste drvene daščice preko koje prevaljate
njoke, ali ja nikako da je kupim. Oblikujem ih sa dvije vilice.
Njoki su spremni za kuhanje.
Ako si date malo truda i radite veću količinu, možete ih
zamrznuti. Na tacnu stavite pek papir ili najlon, poredajte njoke i zamrznite
ih. Presložite ih zamrznute u vrećicu i veselite se unaprijed, čekaju vas u
ledenici.
A one koje ste skuhali, prelijte umakom i uživajte.
Za slatke njoke razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini
oko 5 mm debelo.
Ako ih punite šljivama, šljive operite, odstranite im
košticu. Pošećerite i dodajte malo cimeta.
Marelice operite,odstranite košticu, prepolovite i pospite
sa malo vanilin šećera.
Omotajte tijesto oko voća, formirajte lijepe kuglice.
Njoke kuhajte cca 10 min. Šupljom žlicom ih vadite i
uvaljajte u mrvice pržene na maslacu. Pošećerite.
Nadam se da ćete ih isprobati jer su doista ukusni!
I,samo da znate, imam za vas i zelenu varijantu, sa
špinatom….no, o njima jedan drugi put.
ZLATNI SAVJETI
Odlučite li se za ove njoke, ne morate brinuti o „pravom“
ili „krivom“ krumpiru.
Odlično podnose zamrzavanje, pa kad već prljate kuhinju
napravite višestruku dozu i zamrznite ih.
Autor: Domina Dorić