Ovaj slatkasti račić uvijek trpi usporedbe sa škampom. Na
svoju štetu, naravno..Ne valja, kažu nije kao škamp. Pa naravno da ne valja ako
ga uspoređujete sa atraktivnijim rođakom. Treba mu dati šansu, probati ga bez
predrasuda i priznati da je to jedan jako ukusan račić.
Kao prvo, nemojte kupovati one zaleđene iz boktepitaodakle
mora. Prošećite svojom omiljenom ribarnicom i kad ugledate svježe kozice, kupite
ih bez razmišljanja. Jedan dio kozica očistite i zamrznite, zlata vrijede ti
paketići kad smo u žurbi.
Kozice možete pripremiti na puno načina, navesti ću vam neke.
Možete ih naglo ispeći na vrelom ulju. Odlične.
Možete ih nataknuti na ražnjić od ružmarina, zavrtjet će vam
se u glavi od ugode mirisa i okusa.
Krasno prijaju u rižotima, pomiješane sa lignjama i dagnjama.
A možete ih pripremiti na kruhu, zapečene u pećnici.
Jako fini receptić, vjerujte.
KOZICE NA KRUHU
Za dvije osobe potrebno vam je:
cca 10 dag očišćenih repova kozica
maslinovo ulje
1 rajčica
10 dag sira (stavila sam malo goude, malo parmezana )
4-5 kriški kruha
ZA BEŠAMEL UMAK
maslac
pola režnja sitno sjeckanog češnjaka
1 žlica brašna
2 dl mlijeka
sol,papar
nasjeckani vlasac ili peršin (za posipanje)
PRIPREMA
Očišćene repove kozica kratko popržite na malo maslinovog
ulja.
Napravite bešamel umak-na zagrijani maslac, stavite sitno
izrezani češnjak (pazite da ne zagori), brašno i nakon kratkog miješanja ulijte
mlijeko. Miješajte pjenjačom da se ne naprave grudice, kratko kuhajte. Posolite
i popaprite umak.
Kriške kruha posložite u pleh obložen papirom za pečenje.
Žlicom rasporedite pripremljen bešamel umak. Po umaku
rasporedite kozice, pa krišku rajčice. Sasvim malo dosolite. Prekrijte
naribanim sirom.
Zapecite u pećnici oko 20 minuta,dok se sir ne rastopi.
Pečeno pospite nasjeckanim vlascem ili peršinom.
Servirajte ove fine zalogaje uz čašicu rashlađenog bijelog
vina.
Dobro društvo poželjno!
Želim vam dobar tek!
ZLATNI SAVJETI
– Nikada ne kupujte zaleđene uvozne kozice.
– Kupujte svježe, naše iz Jadranskog mora.
– Očistite kozice i zamrznite ih! Makar
dio! Odlično podnose led!
– Kod kuhanja bešamel umaka, priredite si sve potrebno
nadohvat ruke.
– Češnjak je pržen čim ispusti miris-budete li produžavali
njegovo prženje, jelo će biti gorkasto i neprijatnog okusa.
Autor: Domina Dorić