Ova mala jadranska ribica je neizmjerno ukusna. Bez obzira
kako je pripremali, uvijek prija. Ali, ako želite pojesti zdrav i malokaloričan
obrok, skuhajte inćune, tj. napravite ih na lešo.
– „Kako zdravlje, barba?“, pitam nedavno jednog vremešnog
gospodina.
– „Ah, moram još nabaviti brašno i mogu otvoriti slastičarnu“,rezignirano
će on.
– ???
– „Imam cukar, imam masnoću, ti govorim, još brašno i mogu
otvoriti slastičarnu“.
Joooooj,on to o nalazima krvi, koji lik sa smislom za humor!
Iznenadio se kad sam mu sugerirala da napravi inćune na
lešo, umjesto prženih kakve najčešće jedu. I zbog njega i zbog svih vas koji ovo niste probali, danas
vam nudim inćune na lešo. Odlučite se što želite jesti uz inćune i pripremite priloge
prije. Lešo krumpir, blitva, fažoleti, salata… Štogod izabrali ,napravite
prije, jer priprema glavnog jela vam traje najviše 15 minuta.
Nabavite svježe, malo veće inćune. Računajte po osobi 25-30 dag.
Za pripremu ovog recepta potrebno vam je par grančica peršina, malo običnog
ulja, sol, papar u zrnu, par kriški limuna. Po želji, nekoliko tankih kolutova
kapule. I dobro maslinovo ulje, kojim ćete uz nasjeckani peršin i češnjak
zaokružiti priču.
Odrežite ribama glave, odstranite utrobe. Operite ih (iako
stari morski vuci tvrde da nije potrebno prati ribu).
U širu posudu posložite inćune, grančicu peršina, par zrna
papra i nekoliko kriški limuna. I kapulu, ako volite. Limunu obrežite koru, nije
vam neophodno da se sa inćunima kuha kemija kojom su premazani. Ulijte
hladne vode tek toliko da prekrije ribu
i malo običnog ulja. Posolite.
Kad voda zakuha, smanjite temperaturu i kuhajte ih 5 minuta.
Ne treba ih duže kuhati, čim se meso počne odvajati od kosti,gotovi su.
Šupljom žlicom vadite ih na tanjur. Primijetiti ćete kako
lako možete izvaditi kosti, pa se potrudite svojim dragim „ ljenčinama“ to
učiniti prije serviranja.
Na tanjur za serviranje ulijte maslinovog ulja i nasjeckanog
češnjaka i peršina.
Posložite ribice koje ste (ili niste) očistili od kostiju.
Polijte ih sa još malo maslinovog ulja, češnjaka i peršina.
I to je to, jedan od onih „zdravo i fiiino“
obroka. Ako ne uprskate priču toćajući pol pinke kruha u ulje.
Dobar vam tek, dragi vi. Ne otvarajte slastičarnu!
Slastičarna, slastice…..a mogla bih slijedeći petak pisati
o nekoj slastici.
ZLATNI SAVJETI
Jedite ribe makar jednom tjedno!
Kad kuhate kriške limuna odstranite mu koru.
Autor: Domina Dorić