Sa
kaaaaavom???Mooooolim??
Ja
ne znam kako vi,ali moje prijateljice i ja uvijek nekako razgovor skrenemo u
gurmanluk.
U
jednom takvom razgovoru ugodnom saznadoh za magičnu tajnu pripreme dobrog
gulaša-negdje u sredini kuhanja dodaje se malo fino mljevene kave(mješavina za
tursku kavu). Skeptik u meni je rekao-ajmeeeeee! Radoznalac u meni je
rekao-ajmoooooooooo!
Odlučih
se brzo-ako treba upropastiti ću pola kile mesa,jer moram znati istinu! A
istina je-okus tako pripremljenog gulaša je jednom riječju rečeno-fantastičan!!
To malo kave oplemeni gulaš,daje mu punoću i istakne okus ostalih
namirnica.Pritom se okus kave NE osjeti!!
Pa
da vas ne tlačim uvodom više, hajmo skupiti namirnice za gulaš.
Ove
količine su za dvije osobe.Ako ste skeptični kao što sam ja bila,napravite istu
količinu.I odmah da vam kažem,biti će vam žao što mi niste vjerovali. Ako ste
mi povjerovali,povećajte količine(nemojte zaboraviti povećati SVE količine kao
ja jednom kad sam radila neki recept,tragedija).
Dakle,potrebno
vam je:
½ kg
junetine za gulaš
3
kapule
2 češnja
češnjaka
Malo
sjeckanog peršina
2
pomidora pelati (ako koristite svježe rajčice,ogulite koru tako da ih na tren
uronite u vruću vodu)
Umjesto
pelata ili rajčica može 1 žlica
konzerve(ili kako je red književno reći 1 žlica koncetrata od rajčice)
sol,papar,
Vegeta (ne koristim je često,ali ovdje nekako paše)
MAGIČNI
SASTOJAK-na vrh čajne žličice kave(mješavina za tursku kavu)
malo
chili papričice
2
žlice aceto balsamico ili par žlica crnog vina
lovorov
list-ja ga jako volim a vama prepuštam odluku hoćete ga ili nećete staviti
Mast
ili ulje za pripremu gulaša(ja koristim ulje)
PRIPREMA
Narežite kapule na krupnije listiće.Nemojte se zamarati rezuckanjem na
sitno te opake namirnice koja nam tjera na oči najiskrenije suze.Meso narežite
također
Na
zagrijanu masnoću bacite kapulu i narezano meso.Pustite meso da se poprži sa
svih strana,miješajte da ne zagori.
Kad
se kapula počne karamelizirati,ulijte malo tople
vode,promiješajte.Poklopite,neka se pomalo pirja na srednje jakoj temperaturi
oko 20 minuta.Radije dodajte više puta manju količinu tople vode,nego odjednom
puno vode.Kad tekućina ispari,opet podlijte.
Potrebno
je otprilike sat vremena i par podlijevanja da kapula potpuno ” nestane
“.Povremeno promiješajte.Posolite,popaprite,dodajte vegete koliko volite. Dodajte nasjeckan češnjak i
peršin.Promiješajte.
Meso
je nakon tog vremena prilično omekšalo,sad je vrijeme za neobični sastojak.Na
vrh čajne žličice dodajte mljevenu kavu.Nemojte pretjerati sa količinom kave,ne
odgovaram za okus!!
Promiješajte,dodajte
rajčice,i kad malo prokuha,aceto ili vino. List lovora nije obavezan,ali ja ga
obožavam.I malo,sasvim malo chilly papričice.
Po
potrebi,dolijte malo vode,i pustite jelo da
lagano kuha,dok meso potpuno ne omekša. Skuhajte za prilog
paštu,njoke,rižu,na volju vam. Učini li vam se da je za danas dosta kuhanja,odlično će biti i
ovako: Na tanjur stavite krišku kruha-još je bolji onaj jučerašnji…
….kruh
zalijte gulašem,pričekajte malo i navalite.
Mislim,pričekajte
ako možete.
Ako
ste mi povjerovali toliko da u gulaš stavite kavu,onda možete i kruh na pijat.
Da
se vratim na jedan od priloga,njoke…
Slijedeći
put dajem vam recept za njoke koji NE može NE uspjeti!Strpite se do slijedećeg
petka!
ZLATNI
SAVJETI
Kad
radite gulaš(po mome ili svome receptu)u sredini kuhanja dodajte malo crne
kave(mješavina za tursku kavu)
Kava
istakne okus gulaša,a pritom se uopće ne osjeti njen okus
Najvažniji
savjet-prešutite ovo dodavanje kave svojima makar dok ne pojedu.Da ne jedu s
predrasudama.Kad budu hvalili vaše kuharsko umijeće(……….mmmmm,danas je
gulaš bio odličan),onda im recite.
Autor: Domina Dorić