Domina
Dorić vrsni
poznavatelj brzih, zdravih obroka, u svojoj kolumni petkom, otkrivat će nam
recepte o pripremi ribe, tjestenine,riže, kolača i ostalih ukusnih obroka.
Svaki petak jedno jelo i jedan trik za kraj. U današnjoj kolumni pod nazivom
Cook and chat with Domina, otkrit će vam kako pripremiti dagnje sa špagetima.
Ukoliko imate pitanja možete je kontaktirati na Domina Dorić .
DAGNJE
I ŠPAGETI
Jako
vam se jedu dagnje i odmah vam pada na pamet buzara. Istina, prava je gnjavaža
oribati ih, ali sama priprema buzare traje kratko. Ali…znate se – smazat ćete
previše kruha toćajući onaj fini šugo, pa ćete na kraju biti ljuti sami na
sebe.
Nudim
vam recept koji okusom podsjeća na buzaru, no priprema se sa tjesteninom. Količine
predviđene za ovaj recept su za dvije osobe.
S
obzirom na to da krećete na ribarnicu u potrazi za svježim dagnjama, kupite
nekoliko riba za juhu.Trebat ćete malo ribljeg temeljca.
Za DAGNJE SA ŠPAGETIMA potrebno vam je:
0,5
kg dagnji
3
žlice maslinovog ulja
pola
manje kapule
2
žlice nasjeckanog češnjaka i peršina
sva
tekućina koju otpuste školjke
2
dl ribljeg temeljca
½ dl bijelog vina
20
dag sirovih špageta
vršak chili papričice
ZA
RIBLJI TEMELJAC:
nekoliko
riba za juhu
mrkva,
komadić korijena celera
peršin,
malo kapule, paprike
sol,
papar u zrnu, maslinovo ulje
PRIPREMA:
Ribice
očistite, dodajte povrće, maslinovo ulje i skuhajte juhicu. Procijedite,
odvojite 2 dl za recept. Oribajte školjke, počupajte im“ brčiće“. Stavite ih u
posudu (bez ulja) da se zagrijavajući otvore. Procijedite ih, sačuvajte svu
tekućinu koju su pustile.
Na maslinovom ulju kratko propirjajte sitno
nasjeckanu kapulu. Dodajte nasjeckani peršin i češnjak. Promiješajte. Ulijte
svu tekućinu koju su pustile školjke, pola predviđene količine temeljca i vino.
Kratko prokuhajte. Ubacite špagete. Kad su napola skuhani, dodajte školjke.
Nekoliko ih ostavite sa kućicama, za dekoraciju, a ostale odvojite od kućica.
Kuhajte na laganoj temperaturi, dodajte onu drugu polovicu predviđenog temeljca
i nekoliko puta promiješajte.
Ovo je važno, na laganoj temperaturi uz povremeno
miješanje, jer ne kuhate špagete u puno tekućine. Ubacite malo chili papričice
(nije obavezno) pokapajte maslinovim uljem, promiješajte. Servirajte, pospite
nasjeckanim češnjakom i peršinom i uživajte u finom obroku. Nee, nisam zaboravila
napisati sol – tekućina koju su školjke pustile dovoljno je slana – sol doista
nije potrebno dodavati.
ZLATNI
SAVJETI KUPOVANJE DAGNJI
Kad
kupujete dagnje, sve moraju biti zatvorene.Otvorene bacite. Nakon što ste ih
zagrijali, trebale bi se sve otvoriti. One koje nisu, obavezno bacite.
Poštujete li ovo zlatno pravilo, nikada nećete doživjeti trovanje školjkama.
RIBLJI
TEMELJAC
U
pripremi jela sa ribama često se dodaje riblji temeljac. Niste uvijek u
mogućnosti pripremati ga, no lako je tome doskočiti. Skuhajte odjednom veću
količinu i zamrznite je u čašicama od jogurta ili u vrećicama za led. Kad se
zamrzne, sve premjestite u vrećicu sa zipom, da vam se mirisi ne šire škrinjom
za duboko zamrzavanje.
Autor: Domina Dorić