Nadam se da ste čitajući moje recepte, možda i
isprobavajući iste, shvatili da neki savjeti koje vam povremeno dajem nisu tako
šašavi kako ispočetka izgledaju!
Zato ću vas sada lijepo zamoliti da napravite
šnicle sa kivijem.
Joooj, nemojte raditi takve face,sve ću vam
lijepo objasniti.
Sjećate li se onih sočnih junećih šnicli koje
smo jeli nekada davno? Koji vam je prilog uz njih bio najdraži? Meni pire
krumpir i špinat na mlijeku. Juneće meso me razočara, gdje god da ga kupim. Tukla ga, ne tukla, pekla na naglo ili u umaku, tvrdo
je i žilavo.
Listajući tako svemogućom Coolinarikom, naišla
sam na savjet prema kojem sam bila jako sumnjičava. Moja Cool prijateljica, una64, savjetuje da
juneće šnicle obložite naribanim kivijem. I uvjerava nas da je meso tretirano
kivijem mekano i ukusno.
Jesam vas zainteresirala?
Krenite poput mene do mesara i kupite juneće
šnicle. Nasmiješite mu se kad vas počne uvjeravati da će biti meke ko duša-e, hoće,
ali ne zato što on to kaže,nego zbog enzima u kiviju koji će omekšati meso.
Laknut će vam kad pročitate – nakon namakanja
u kiviju,meso se ispire i odstranjuje svaki trag „zelenog omekšivača“. Dakle,nema egzotičnog recepta, pripremate ga
dalje onako kako volite. Nemojte zaboraviti kupiti kivi, biti će vam
žao.
Kupila ja kivi, ali me počela mučiti strašna
dilema. Što ako je mesar u pravu i upravo nosim kući
najmekše meso na svijetu? Šteta kivija koji se mogao pojesti! Ako obje šnicle
premažem kivijem, kako ću znati da li kivi doista omekšava meso? Nema druge nego napraviti jednu tretiranu
kivijem, jednu bez. Za svaki slučaj, obilježim čačkalicom onu
tretiranu, ako se pokaže da nema razlike. Tko bi ih prepoznao u tavi, poslije, bez
čačkalice?
Naribajte kivi,planirajte jedan po šnicli ako
su velike.
Meso potucite batom. Premažite ga obilato
kivijem,pokrijte folijom i zaboravite na njega pola sata. Kaže una da je
zaboravila meso i izvadila ga iz marinade nakon sat vremena. Jedva je napravila
šnicle, jer-bile su premekane, možete li vjerovati??
Nakon predviđenog vremena, isperite meso,posušite
ga posolite i pripremite onako kako volite.
Najradije vam ne bih opisivala svoje dojmove,nego
bih vas pustila da se sami uvjerite. Ma reći ću vam, ipak.
Dakle, razlika je drastična!!! Ona tretirana
kivijem mekana, ukusna, a ova druga tvrda ko opanak.
Bila bih išla nazad onom mesaru koji se kleo
da će biti mekane.
Ne zna on za kivi,al ja sad znam i drugi put
mi neće trebat čačkalica za obilježavanje.
Preporučujem vam ovaj savjet, doista je
dragocjen.
Isti tretman navodno se može primijeniti za
veliku lignju i hobotnicu. Isprobat ću prvom prilikom.
Zlatni savjet
Dobar savjet zlata vrijedi, a kivi doista
omekšava juneće meso!
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić