Jogurt je zdrav i to je nepobitno. O njegovim je nutritivnim vrijednostima puno napisano. Lakše je probavljiv od mlijeka, povoljno utječe na crijevnu mikrofloru, a smanjuje i razinu kolesterola. Više ga treba jesti tijekom toplijih razdoblja u godini tako da njegovo vrijeme tek stiže, naime osim što je iznimno hranjiv, osvježava organizam. Jogurt ima nizak postotak masti, dobro se slaže sa slatkim, slanim i kiselima jelima, ima uravnotežen sastav i vrlo ga je lako dozirati. Osim toga mogu ga jesti ljudi koji ne podnose laktozu, dobar je izvor kalcija, proteina, vitamina i nekih drugih minerala, može ga se konzumirati za doručak, ali i kao međuobrok. Energetska vrijednost 100 grama jogurta iznosi 61 kcal, a istraživanja su pokazala da povećana konzumacija jogurta doprinosi produljenju života i jačanju imunološkog sustava. Ako imate problema s bakterijom Helicobacter pylori znajte da probiotici iz jogurta smanjuju njenu aktivnost.
Kako ne bi uvijek samo jeli običan jogurt, danas vam predlažemo kako da sami napravite voćni jogurt, jer onaj kupovni pravog voća vrlo vjerojatno vidio nije.
Jogurt stavite u blender s nekim sezonskim voćem (probajte pronaći ono iz eko uzgoja), dodajte žlicu mascarpone ili slatkog vrhnja i miksajte. Dobit ćete ukusnu i kremastu smjesu u kojoj može uživati cijela obitelj.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa