-Kako si ljubavi,jesi
mi gladan?
-Ma baš i nisam, slavili
smo neki rođendan!
-Kako si mi ti?
-Nekako sam loše volje,
nervozna, mrvičicu svadljiva!
-Ma sad ću ja tebe
raspoložiti, dođi da te zagrlim!
-Jesi bolje?
-Malo bolje!
-Čuj, kolegica je
donijela predivnu tortu da nas počasti!
-Čokoladnu?
-Od bijele čokolade i
svašta nečega! Ajmo je napraviti!
-Ne mogu,nemam jaja!
-Ne trebaju ti jaja!
-Nemam ni maslaca!
-Ne treba ni maslac!
-Pa šta onda ide osim
bijele čokolade u tu diiivnu tortu?
-Maline!
-Slikao sam
krišku,pogledaj!
-Ajmeeee! Prepredobra!
Daj ovamo,da pročitam!
-Idem ja zamutiti
biskvit, a ti ljubavi, trkni po maline!
-Znao sam da ćeš
pristati!
-Ti pereš suđe!
-Važi!
RECEPT
Biskvit
360 gr čvrstog
jogurta
1,20 dl ulja
100 gr šećera
260 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 limun,sok
Krema
0,5 l mlijeka
1 puding okus vanilija bourbon
5 žlica šećera
100 gr bijele
čokolade
10 gr mljevene
želatine
4 žlice hladne vode,za pripremu želatine
300 ml slatkog vrhnja
Ganache
200 ml slatkog
vrhnja
300 gr bijele
čokolade
JOŠ
6-10 žlica mlijeka, za
natapanje biskvita
400-500 gr malina (može i drugo bobičasto voće)
bijela čokolada za ukrašavanje
U jogurt dodajte ulje, promiješajte
pjenjačom. Dodajte šećer, brašno pomiješano sa pecilnim praškom, promiješajte. Dodajte
sok od limuna, sve još dobro promiješajte.
Pecite u kalupu (24 cm)
obloženom papirom za pečenje u pećnici ugrijanoj na 180 st, pola sata do 40
min. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Ohladite ga i prerežite
jednom.
Želatinu otopite u
hladnoj vodi, neka nabubri.
Skuhajte puding. U topli
puding primješajte bijelu čokoladu. Dodajte nabubrenu želatinu, dobro
promiješajte. Neka se krema hladi.
Istucite slatko vrhnje
u šlag.
U ohlađeni puding
dodajete pomalo istučeni šlag. Krema će vam izgledati prilično rijetka, ali ne
brinite, takva mora biti dok nije ohlađena. Odvojite nekoliko žlica kreme za
kasnije ukrašavanje.
Na tanjur za serviranje
položite polovicu biskvita. Navlažite ga sa par žlica mlijeka. Biskvit opašite
obručem kalupa za torte.
Nanesite manje od
polovice kreme. Po kremi posložite maline ili drugo bobičasto voće.
Prekrijte ostatkom
kreme. Drugu polovicu biskvita navlažite mlijekom po onoj strani koja će se
priljubiti uz kremu. Položite ga na kremu, lagano pritisnite i stavite tortu na
hlađenje.
Za ganache izlomite
bijelu čokoladu. Ugrijte vrhnje gotovo do vrenja, prelijte usitnjenu čokoladu. Miješajte,
ohladite na sobnoj temperaturi pa u frižideru najmanje pola sata. Premažite
tortu polovicom pripremljenog ganachea.
Tortu i drugu polovicu
ganache ohladite u frižideru. Ohlađeni ganache istucite kratko mikserom,i
primješajte onih par žlica kreme od pudinga koje ste sačuvali. Oslobodite tortu
obruča. Opašite tortu trakom od fondana. Sredinu torte ukrasite malinama, ružicama
od kreme i strugotinama bijele čokolade.
Otopila sam malo bijele
čokolade, nanijela na papir za pečenje, razvukla zupčastom plastikom i na
kratko stavila u zamrzivač. Otkidala sam komadiće čokolade i njima ukrasila
tortu.
Naravno da ne morate
ukrašavati fondanom! Nađinđajte vi nju slobodno po svojoj volji, fondan je tu
samo zbog umjetničkog dojma !
A par iz početka priče
uživao je radeći ovu tortu.
On je malo manje uživao
dok je prao suđe, no tješila ga je pomisao da će mu tako brže proći vrijeme dok
se tortica fiiino rashladi.
Želim vam uživanje u slatkim malim grijesima, kao što je ovaj oblačić!
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić