Nemojte mi odmah odustati od čitanja vi koji niste baš
vješti u pripremi slastica,jer ovo je najsavršenija slastica koju može
napraviti doista svatko-od vrsnih majstora do totalnih „lijevorukih“u kuhinji.
Da bi uspjeh bio zagarantiran, a užitak apsolutan, potrebno
je samo doslovce slijediti recept.
Otkrila sam ovaj recept davno na mojoj sveprisutnoj
Coolinarici,i doslovce ga usvojila.
Želim ga podijeliti sa vama, da ne ostanete uskraćeni za ovu
divotu, ako je niste već otkrili sami.
Ovu tortu ne možete usporediti sa klasičnim tortama, nema u
njoj kreme, nema brašna, ima samo par namirnica. Možda će vam se činiti mala, ali
je doista moćna. Stvorena je za raznolike kombinacije.
Kao savršen par traperica, koje sigurno imate u svom ormaru.
Obučete li uz njih majicu i tenisice, možete na kavu, u šetnju,
na tržnicu.
Te iste traperice, upotpunjene dobro krojenom košuljom, nakitom
i cipelicama, daju potpuno drugu sliku o vama.
Ili, dooobar korzet, traperice, štikle-ubojita kombinacija.
Eto, tako i fenomenalna čokoladna torta. Možete je jesti
mlaku, neukrašenu, dok još čokolada treperi u njoj. Posutu finim slojem šećera
u prahu.
Nećete pogriješiti servirate li uz nju kuglicu omiljenog
sladoleda.
Prelivena želeom od višanja, šumskog voća ili jagoda,
postaje grešno dobra.
Ukrasite li je čokoladom (može li uopće biti previše
čokolade?), biti će vam jasno zašto sam je usporedila sa korzetom, trapericama
i štiklama.
Čarobna je i kad je ispečete u košaricama kao muffine.
Originalni recept:
Fenomenalna čokoladna torta
25 dag maslaca
20 dag šećera u prahu
20 dag tamne čokolade
10 dag mliječne čokolade
(najčešće stavim 30 dag tamne čokolade)
5 jaja
2 žlice krušnih mrvica
Moj dodatak
2 žlice mljevenih oraha i 2 žlice ruma
Ili 2 žlice mljevenih badema i 2 žlice maraschina
Ili 2 žlice mljevenih pečenih lješnjaka
Maslac za omazivanje kalupa
Mrvice za kalup
Otopite na pari maslac,šećer i čokoladu.Prohladite.
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.
U mlaku smjesu ubacujte JEDNO PO JEDNO jaje.Iza svakog
jajeta energično promiješajte smjesu pjenjačom.
NE koristite mikser i NE ubacujete sva jaja odjednom.
Umiješajte krušne mrvice. Preporučujem moj dodatak.
Torta je, obogaćena njima, još bolja.
Dakle umiješajte orašaste plodove koje ste odabrali i po
želji alkohol.
Dno i stranice kalupa za tortu omažite maslacem i pospite
krušnim mrvicama.
Višak mrvica otresite. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i
pecite pola sata, zadržavajući temperaturu od 180 stupnjeva.
Nakon pečenja nemojte raditi test čačkalicom. Dok je mlaka, torta
je mekana, gotovo tekuća, sa čarobnom koricom po vrhu.
Stajanjem u frižideru očvrsne. To ćete se uvjeriti sami,ako
torta dočeka jutro.
Anegdota vezana uz prvo kušanje:
-Diiivna je, neobična i preukusna!
-Hvala! Servira se ovako mlaka ili dobro ohlađena u hladnjaku!
-A kako ću znati kakva je hladna??
-Lako! Sve što ne pojedete večeras, zapakirati ću vam za
kući!
Slijedeće jutro:
-Draga, nakod dugog i pažljivog analiziranja muž i ja smo se
složili da ne znamo jel bolja mlaka ili hladna!!
A sad da čujem vas, kakva su vaša iskustva glede ove
čokoladne krasotice?
P.S. Nije za prečesto konzumiranje, jer će omiljene
traperice čamiti u ormaru, čekajući onaj ponedjeljak kad ćete konačno na
dijetu.
Izvor recepta:Fenomenalna čokoladna torta(MadameVisage)Coolinarika
Autorica teksta:Domina Dorić
Autorica fotografija:Domina Dorić